Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asurn in het buitenland. En dan?


29 maart 2006

Vraag nummer: 4341  (oude nummer: 7750)

Geachte heer Van der Putten,

Dat de asbus vrij simpel vervoerd kan worden naar het buitenland heb ik kunnen lezen. Maar hoe gaat de procedure verder in het buitenland? Ik wil graag mijn vaders asurn bijzetten bij zijn ouders, maar dat is op een (bijna) onbewoond eiland in Hong Kong. Is het verstandig om een lokale begrafenisondernemer in te schakelen? Of de asurn gewoon mee te nemen? Of nog ander advies? Zijn er bepaalde papieren nodig?

Alvast dank

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik denk dat het geen probleem is om de urn mee te nemen en het land binnen te krijgen. Maar ik weet niet wat verder de regels of gebruiken zijn. Nederland heeft heel erg veel buitenland en daar kan ik me niet in verdiepen. In sommige landen verschillen regels ook per district of provincie. Dat begint al direct over de grens; de Duitse Länder hebben allemaal verschillende regels.

Het lijkt me in uw geval, dat u een bijzetting wenst, wel logisch om informatie in te winnen over de bijzetting. Maar dan verbaast het me dat u niet denkt aan de partij die ik logisch zou vinden om voor informatie te benaderen, namelijk de houder van de begraafplaats van dat (bijna) onbewoonde eiland in Hong Kong. Die kan - of waarschijnlijk moet - de asbus bijzetten, dat is in Nederland althans zo. Ik zie geen reden om er een begrafenisondernemer voor in te schakelen. Dat doe je normaal bij overledenen voor het transport van het vliegveld naar de begraafplaats, eventueel tijdelijk verblijf in een mortuarium en omdat er menskracht van meerdere mensen nodig is om een kist in een graf te laten zakken. Maar dat soort aspecten heb je allemaal niet met een asbus. U kunt de asbus in een tasje zelf vervoeren, een dag op uw hotelkamer laten staan, u zult alleen waarschijnlijk niet zelf het graf van uw grootouders mogen openen. Waarschijnlijk hoeft er maar een klein smal gat begraven te worden voor de bijzetting, maar dat mogen gewoonlijk alleen mensen van de begraafplaats doen. In geen enkel land zullen kleinkinderen of anderen 'zomaar' in een graf mogen graven.

Ik denk dat de houder van de begraafplaats u volledig kan inlichten over de eisen die hij stelt of wetgeving waar hij - en dus ook u - rekening mee moet houden. En ik denk dat dat de enige eisen zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE