Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus naar Verenigde Staten verzenden


10 december 2021

Vraag nummer: 64035

Wat ik graag zou willen vragen aan mr. Van der Putten is het volgende (met inachtneming van huidige wet- en regelgeving):
Wat is er nog mogelijk qua verzenden van asbussen naar de Verenigde Staten? DHL bijvoorbeeld zegt in hun verzendvoorwaarden dat zij geen (menselijk materiaal) asbussen vervoeren
Hoe werkt het meenemen van een asbus naar de Verenigde Staten als bagage? (Wellicht moeilijk om op dit moment te reizen i.v.m. pandemie)
Heeft u nog tips voor mij m.b.t. dit onderwerp?
Bedankt voor de antwoorden en alle moeite.

Met vriendelijke groet,

Alvin Pun

Antwoord:

Geachte heer,

Asbussen kunnen zonder enig probleem naar de Verenigde Staten worden vervoerd. Als postpakket of als handbagage per vliegtuig.

Er zijn geen internationale verdragen over het vervoer van as of asbussen, dus zijn er ook geen regels voor het vervoer tussen landen. Ik ken ook geen landen met regels voor de invoer van as. Sommige landen hebben op de site van hun ambassades wel enkele regels genoemd, maar bij enig doorvragen blijkt dat die op niets gebaseerd zijn. Sommige medewerkers verveelden zich blijkbaar en gingen iets verzinnen. Soms ook omdat men denkt dat het onmogelijk is dat er geen regels zijn. Welnu, er zijn geen wetten of verdragen met regels. Dus zijn er geen regels.

Hoewel het wettelijk niet nodig is, is het toch verstandig om een crematieverklaring bij te sluiten bij de asbus. Elk crematorium in Nederland geeft een dergelijke verklaring in het Engels af, als men er naar vraagt.

De ambassade en het consulaat van de USA hebben op hun site een uitgebreide informatieve pagina over het vervoer van overledenen en ook opmerkingen over het vervoer van as. Men wenst dat de asbus vergezeld gaat van een internationale verklaring van overlijden (verkrijgbaar bij de gemeente van overlijden), een internationale crematieverklaring (van het crematorium) en een verklaring van een Amerikaanse uitvaartonderneming dat men bereid is om de as in ontvangst te nemen (behalve wanneer men de asbus zelf meeneemt). Men stelt dat de as niet in een metalen urn mag worden vervoerd; metalen asbussen geven crematoria al ruim twintig jaar niet meer uit, dus dat is geen issue.
Dit zijn geen wettelijke regels (niet in Nederland en niet in de USA), maar goedbedoelde adviezen zodat men weet wiens as het is, als het pakket zoek zou raken of zoiets.

De meeste regels over internationaal vervoer gaan over overledenen; die mogen geen gevaar voor de volksgezondheid veroorzaken. Maar crematie-as is in geen enkel opzicht gevaarlijk. Daarom zijn er geen regels.

Vliegtuigmaatschappijen hebben in hun algemene voorwaarden ook wel eens staan dat een asbus of urn die men als handbagage meeneemt, niet als urn herkenbaar moet zijn. Ofwel, doe die in een doos of zakje of koffer. Anders kan het voor medepassagiers confronterend zijn. Maar dat zal iedereen uit zichzelf toch al doen.

Ik moet hartelijk lachen dat in de verzendvoorwaarden van DHL zou staan dat zij geen asbussen vervoeren. Dat doet DHL wel. Ik weet dat de stichting Grafzorg Nederland jaarlijks enkele tientallen asbussen uit het buitenland in ontvangst neemt. De meeste van die urnen komen uit Duitsland en ze worden bijna allemaal vervoerd door DHL.

Op de site van de ambassade staat dat men de urn per vliegtuig niet als bagage maar als handbagage moet meenemen. Dat is niet anders dan andere handbagage zoals een zonnebril of cadeautjes. Als iemand vraagt wat het is, zit er de crematieverklaring bij en een afschrift van de akte van overlijden. Soms nemen mensen ook wel (een kopie van) het paspoort van de overledene mee. Juridisch niet nodig, maar men kan wel makkelijker vertellen dat het as is en wiens as het is.

Ik heb als enige tip om het vervoer niet te ingewikkeld te maken. Ik heb ongeveer 35 jaar ervaring met dit soort kwesties en heb nog nooit gehoord dat een asbus bij een vliegveld of bij de douane is geweigerd, omdat een of ander papier niet aanwezig zou zijn.

Er is geen enkel land dat de invoer van as weigert.

De asbus kan ook zonder document als handbagage mee. Niemand kan u een (Nederlandse of buitenlandse) wet of verdrag aanwijzen, op grond waarvan dat nodig zou zijn. Teksten op een site van een ambassade of uitvaartonderneming zijn geen wetten. In die teksten staat ook nooit op welke wetgeving zij gebaseerd zouden zijn.
Ik heb ook nooit gehoord dat een postpakket met as is geweigerd.

Zie ook de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vervoer asbus buitenland' van de rubriek Cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >