Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As overleden vader naar Nederland halen


31 augustus 2007

Vraag nummer: 4937  (oude nummer: 9640)

Geachte mevrouw/meneer,
Mijn vader woonde in Zuid Africa en bij gebrek aan eigen woonruimte is hij ingetrokken bij zijn ex-vrouw. Zij hadden geen relatie meer en hij moest bijdragen aan de vaste lasten en kon in ruil daarvoor daar verblijven. Omdat hij vrachtwagenchauffeur was, was hij bijna nooit thuis. Echter hij is nu plotseling door een auto-ongeluk omgekomen en hij wordt daar gecremeerd. Zijn wens echter was dat zijn as zou worden uitgestrooid in zijn geboorteplaats Den-Helder. Wij, zijn 3 kinderen, willen die wens ten uitvoer brengen, echter zijn ex-vrouw wil de helft van de as houden. Hoeveel recht heeft zij als zijnde zijn wettelijk ex-vrouw ten opzichte van zijn bloedverwanten?
Hij wordt wel in Zuid Africa gecremeerd. En heeft daar nog een volle neef wonen die de crematie mede heeft geregeld. Ik weet dus niet wie van de twee de officiele opdrachtgever voor de crematie is geweest.

Hoogachtend,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan uw vraag niet beantwoorden, want ik ken het toepasselijke recht in Zuid-Afrika niet.

In Nederland is het wettelijk zo, dat de persoon die de crematie regelt, ook de zeggenschap over de as heeft. Of de persoon die de crematie regelt een echtgenoot is, een ex-echtgenoot, een kind of een toevallige buurman, doet niet ter zake. Als iemands ex-vrouw in Nederland de crematie van een man regelt, heeft zij de zeggenschap over de as. Maar volgens de Nederlandse wet is het ook zo dat de persoon die de zeggenschap heeft, moet handelen volgens de wens of de vermoedelijke wens van de overledene. Het probleem is dan echter om te kunnen bewijzen wat iemands wens of vermoedelijke wens was.

Wat de Zuid-Afrikaanse wet eventueel over zo'n situatie regelt, weet ik niet. Ook is onduidelijk wat het 'mede regelen' van de crematie concreet betekent. In Nederland gaat het er om wie de uitvaartondernemer opdracht geeft om de uitvaart te regelen. Bindend in Nederland is wie (via de uitvaartondernemer) het verlof tot cremeren bij de gemeente aanvraagt. Maar wat in Zuid-Afrika geldt, weet ik niet.

Ik vrees dat het moeilijk wordt om de wens van uw vader, om (al) zijn as in Den Helder te verstrooien, te realiseren.
Ik denk dat u een poging via de neef kunt wagen om alle as op te vragen, maar dat als dat mislukt, u met de helft genoegen moet nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE