Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As in Oostenrijk verstrooien


15 augustus 2003

Vraag nummer: 2398  (oude nummer: 2917)

Ik heb begrepen vanuit een andere reactie het heel simpel is asurn naar het buitenland te vervoeren. Maar mijn vraag is hoe zit het met het verstrooien hiervan. Moet er alvorens tot het vervoeren over wordt gegaan kontakt opgenomen worden met een buitenlandse uitvaartonderneming (in dit geval Oostenrijk) om in het betreffende land te kunnen verstrooien?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, het vervoer van een urn met as vanuit Nederland is niet aan voorwaarden of voorschriften verbonden. Behalve dat het pas een maand na de crematie kan. Maar dat geldt ook voor bijzetten of verstrooien in Nederland.

Of in het buitenland ook zo eenvoudig verstrooid mag worden als in Nederland, weet ik niet. We hebben als Nederland heel erg veel buitenland. In de meeste landen is echter de wetgeving op dit punt veel minder liberaal.

Het is niet per se nodig lijkt mij om de verstrooiing in Oostenrijk via een Oostenrijkse uitvaartondernemer te laten verlopen (dat kost tijd en geld). Als het bijvoorbeeld alleen op begraafplaatsen of strooivelden bij crematoria is toegestaan, kan ook rechtstreeks met de beheerder daarvan contact worden opgenomen.

Als u wilt weten hoe het met de wetgeving inzake verstrooien in Oostenrijk zit, kunt u contact opnemen met de Oostenrijkse ambassade in Den Haag.
U kunt ook zelf crematoria in Oostenrijk bellen of schrijven en vragen naar de wettelijke voorschriften.
Ik heb telefoonnummers van enkele crematoria:
Linz: 0732/7890714
Graz: 0316/273350
Villach 042 42/24178
Wenen 1110: 02 22/76041
Wenen 1210 02 22/2921361

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE