Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Achterhalen van doodsoorzaak (in Spaans ziekenhuis).


21 augustus 2013

Vraag nummer: 35363

Geachte heer

Wat ik graag zou willen weten of het mogelijk is om een medische verklaring te krijgen vanuit een buitenlandse zieken huis.Zoja wat kan ik doenKort uitgelegd mijn broer is in een Spaans ziekenhuis plots te komen overlijden.Maar we weten niet hoe hij is overleden,het is allemaal heel onduidelijk.Om terug te komen op mijn vraag is dit mogelijk.

Antwoord:

Geachte heer,

Het zal vast mogelijk zijn om te achterhalen waarom uw broer is overleden. Maar om daarover met een Spaans ziekenhuis te communiceren, lijkt mij wel lastig.
Als u eenvoudig om 'het medisch dossier' vraagt, is de kans groot dat men zal zeggen dat niet te kunnen geven, omdat dat medisch geheim is. Ook van een overledene kan de privacy in het geding zijn, althans in het Nederlandse recht. Als de vraag wat preciezer is, namelijk dat u graag wilt weten hoe en waarom uw broer overleden is, kan men dat waarschijnlijk wel zeggen.

Ik kan u helaas ook geen advies geven hoe dit aan te pakken. Deze site gaat over de regels voor begraven en cremeren en uw vraag ligt op het terrein van medisch recht en dan nog eens in het buitenland. Kortom, daar weet ik niets van.

Misschien is het een idee om contact op te nemen met Nederlandse verenigingen in Spanje. Er zijn per slot heel wat Nederlandse gepensioneerden die een groot deel van het jaar in Spanje vertoeven. Ook zij zullen met overlijdens te maken hebben en kunnen u wellicht tips geven.
Ook van de Nederlandse ambassade in Spanje zou men verwachten dat ze u een beetje wegwijs kunnen maken hoe dit aan te pakken. Er zullen wel meer Nederlanders al dan niet op vakantie in Spanje overlijden.
En wat dacht u van de ANWB?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE