Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanneer begrafeniskosten aftrekbaar? (alleenstaande vrouw)


9 juni 2006

Vraag nummer: 4494  (oude nummer: 8093)

M,
Alleenstaande vrouw overlijdt in dec. 2005, de begrafeniskosten worden begin 2006 betaald uit eigen middelen, zijn ze dan aftrekbaar in 2005 of 2006.
Graag uw antwoord.
gr.
Bob Buwalda

Antwoord:

Geachte heer,

De begrafeniskosten zijn alleen aftrekbaar voor de eventuele successierechten, maar niet voor de inkomstenbelasting. Niet van de inkomstenbelasting van de overledene en niet die van de erfgenamen. Het speelt dus niet in welk jaar kosten betaald zijn (dat speelt alleen voor de inkomstenbelasting, niet voor successierechten).

De begrafeniskosten van een alleenstaande persoon zijn alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting van betrokkene, als de kosten vóóruit, bij leven dus, zijn betaald. Bijvoorbeeld in een koopsompolis of deposito.
Daar waarschuw ik op deze site al vele jaren voor.
Zie vraag 2025 "Fiscale behandeling uitvaartkosten in nieuwe belastingstelsel (na 1-1-2001)" en vraag 2469 "Begrafeniskosten moeder fiscaal aftrekbaar?" in de rechterkolom 'Meest gestelde vragen'.
En voorts natuurlijk vragen over aftrek en fiscaal gunstige regelingen in de sub-rubriek 'Belastingen' en oudere vragen in de sub-rubriek 'Kosten uitvaart' van de hoofdrubriek 'Overige onderwerpen' van www.uitvaart.nl/jurist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE