Uitvaartkosten met terugwerkende kracht aftrekken?


26 oktober 2003

Vraag nummer: 2578  (oude nummer: 3261)

Geachte Hr van der Putten,
Mijn vader heeft mij de volgende vragen gesteld, kunt u mij/hem misschien helpen? Is het in het huidige belastingstelsel mogelijk om niet verzekerde uitvaartkosten af te trekken van de belasting met terugwerkende kracht? En van hoeveel jaar terug kan dit? Welk aangifte formulier zouden we dan eventueel het beste kunnen gebruiken?

Antwoord:

Geachte heer,

Het hangt er helemaal van af, wat u terugwerkende kracht noemt. Gaat het om kosten van vorig jaar of om 5 jaar geleden? En dan is het de vraag of uw vader gewoonlijk elk jaar aangifte doet (want dan is het een correctie van een eerdere aangifte) of niet. Als het een correctie op een eerdere aangifte is, kan dat alleen als de aangifte nog niet onherroepelijk is vastgesteld. Daar is geen vaste termijn voor. Correctie kan met een gewoon briefje met bijlagen, daar is geen formulier voor.

Ik kan gaan speculeren over het soort formulier en over de termijjn, maar dat heeft weinig zin zonder de fiscale situatie van uw vader te kennen: doet hij aangifte, betaalt hij looonbelasting, wordt er ingehouden op een pensioen, etc. Over welk jaar zijn de kosten gemaakt en vooral: voor wie? Is er al een definitieve vaststelling, etc? In diverse omstandigheden verschillen de antwoorden.

Het is voor u en mij veel eenvoudiger als u of uw vader zelf even de Belastingdienst belt en de zaak uiteen zet. Dan krijgt u meteen te horen of iets kan of niet en zo ja, stuurt men direct het goede formulier. Ze hebben zo'n gratis nummer voor particulieren. Ik kan er nu even zelf niet bij omdat in verband met vloer/kabel/verf-werkzaamheden op mijn kantoor de belastinggidsen in 1 van die 263 dozen met boeken, ordners en andere papperassen zit. Waarschijnlijk. Ergens.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn