Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkoopsom en box 3 heffing


14 november 2008

Vraag nummer: 5867  (oude nummer: 11704)

Ik heb 2 vragen aan u.
Vraag 1:
Ik wil voor mijn gezin met 2 kinderen nog in 2008 een uitvaartverzekering (natura) tegen koopsom storten. Nu is de fiscale vrijstelling in box 3 voor 2008 EUR 6.590,=. Geldt deze vrijstelling alleen voor mij en mijn vrouw of hebben mijn minderjarige kinderen ieder afzonderlijk ook deze vrijstelling van EUR 6.590,=?
Vraag 2 is hoe kom ik er achter de fiscale waarde van mijn te storten uitvaartverzekering. Is dat de gewoon de koopsom of is dit lage of hoger.
M.a.w. als ik per gezinslid bijv. EUR 6.000,- ineens stort blijf ik dan beneden de fiscale vrijstelling van box 3?

Antwoord:

Uw vrouw en u hebben ieder een vrijstelling van 6.590,- dus samen 13.180,-.
Voor kinderen is het lastig te zeggen, wij zijn geen fiscalisten. Er zijn ons geen regels over bekend. Wij verwachten echter dat er feitelijk ook wel een vrijstelling voor minderjarige kinderen zal zijn, gewoon omdat de verzekeraar of instelling het dan niet zal opgeven aan de Belastingdienst. Zij moeten dat slechts doen boven dat bedrag per persoon. En u hoeft het zelf niet op te geven. Dus onze conclusie is dat er feitelijk wel een vrijstelling is, ook al zijn er geen formele regels over kinderen.

Ja, dat is een goede vraag, hoe komt u er achter wat de fiscale waarde is? Sommige instellingen zijn daar meteen duidelijk over, bij anderen moet je afwachten wat ze er achteraf van maken. Wij raden u aan om bij verschillende aanbieders informatie op te vragen, juist ook op dit punt.

U moet goed letten op de verschillende voorwaarden van diverse aanbieders. En u moet ook letten op de (verborgen) kosten van de instelling en op het rendement, is dit gegarandeerd of niet. Zie ook vraag 11480 'Fiscale aftrek uitvaartkoopsom?' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE