Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reiskosten i.v.m. overlijden ouder


2 mei 2003

Vraag nummer: 2220  (oude nummer: 2637)

Fri, 2 May 2003 18:16

Geachte meneer van der Putten,
Vorig jaar november is mijn vader overleden.
Mijn zus woonde destijds in Amerika en moest overkomen voor de crematie. De kosten voor het vliegtuig worden volgens de belastingdienst niet meer vergoed. Mijn moeder had deze kosten al aan mijn zus betaald. Zij had te horen gekregen via de begrafenisondernemer dat zij deze op kon geven bij de belastingen. Kunt u mij vertellen hoe het werkelijk in elkaar zit?
Met vriendelijke groet, Mevr. A. de Bruijn.

Antwoord:

Geachte mevrouw De Bruijn,

Kosten die kinderen maken in verband met het overlijden van een ouder, zijn sinds 1 januari 2001 niet meer fiscaal aftrekbaar. Dus ook geen reiskosten.

De informatie van de begrafenisondernemer was sterk verouderd. Tot eind 2000 waren de reiskosten wel aftrekbaar geweest.

Ik heb in 2000 in deze rubriek en in artikelen al op de wijziging van aftrekbare kosten gewezen. En ook diverse tips gegeven hoe soms toch kosten aftrekbaar waren en (te maken) zijn. (Bijvoorbeeld door als ouder zelf de kosten van een crematie of begrafenis te regelen, alvast een (urnen)graf te kopen (met het beding dat het pas op het moment van overlijden 'geleverd' wordt), enz.) Blijkbaar trof uw moeder een uitvaartondernemer zonder internet en zonder een abonnement op de krant of een uitvaartvakblad.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 mei 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE