Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden vader 2002 en aangifte


27 maart 2004

Vraag nummer: 3024  (oude nummer: 4173)

Geachte heer,

Mijn vader is in augustus 2002 overleden. Mijn vader was wel verzekerd, maar te laag. Mijn moeder kreeg door zijn overlijden wel een eenmalige uitkering van een spaarverzekering en heeft daar de overige kosten van betaald. Kunnen wij nog via de belasting een deel van de kosten terug krijgen en zo ja, welk deel en wat kun je dan allemaal aftrekken. Dit gaat over 2002 en ik moet nu de belasting van 2003 invullen. Misschien kunt u mij helpen.
Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De extra kosten van het overlijden van uw vader zijn fiscaal aftrekbaar voor uw moeder, niet voor kinderen. Dus 'wij' kunnen niet via de belasting nog iets terug krijgen, alleen 'zij': uw moeder.

De aftrek kan alleen voor het jaar waarin door uw moeder de kosten zijn gemaakt. Als zij wat extra heeft betaald in 2002, is dat dus de aangifte of teruggaaf 2002. Als bijvoorbeeld een grafsteen of urnengraf in 2003 zijn gekocht en betaald, dan zijn die kosten voor 2003 aftrekbaar.

Aftrekbaar zijn alleen de extra kosten. Niet het totale bedrag van de uitvaart. Je moet het totale bedrag nemen en aftrekken wat de uitvaartverzekering betaalde.

Het doen van aangifte is tegenwoordig trouwens niet makkelijk gemaakt door de fiscus. Het wordt niet meer genoemd in het aangifteformulier en alleen in de kleine letters van de toelichting. Het is aftrekbaar als persoonlijke kosten, samen met de ziektekosten.

mr W.G.H.M. van der Putten

----

NB Sinds 2009 zijn geen kosten meer fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE