Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten over meerdere jaren heen


18 maart 2003

Vraag nummer: 2088  (oude nummer: 2484)

Tue, 18 Mar 2003 15:33

Goedendag,

Mijn schoonmoeder is in december 2002 begraven.
Dit betekent dat de kosten voor de begrafenis op december 2002 staan en de betaling in 2003 is gedaan. Er komt nog een grafsteen maar de kosten daarvan komen zeker pas in 2003.
Is het mogelijk dat de kosten in 1 jaar, bijv 2003, afgetrokken worden omdat je anders 2 keer met een dremper bedrag zit.

Rob Willemsen

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, de kosten kunnen in 2003 worden afgetrokken. Sterker, over 2002 kunnen ze niet worden afgetrokken. Het is niet van belang wanneer het feit plaatsvond in verband waarmee de kosten zijn gemaakt (het overlijden), of van welke datum de rekening is (december 2002 begrijp ik uit uw verhaal), maar wanneer de rekening is betaald. Als dat laatste in 2003 is, kan aftrek plaatsvinden bij de aangifte Inkomstenbelasting 2003.

Als u een aantal andere vragen over belastingaftrek in de rubriek 'Kosten uitvaart' leest, dan ziet u dat ik juist adviseer om, wanneer een overlijden eind van het jaar plaats vindt en er het volgende jaar nog kosten van een (urnen)graf(monument) zijn, de betaling tot januari uit te stellen om slechts 1 jaar met de drempel van aftrek (thans geloof ik 11,2%) van doen te hebben. Of andersom, eind van het eerste jaar nog een fiscaal aftrekbaar deposito te doen. Kortom, om de kosten in 1 jaar te concentreren.

Echter, ik heb nog wel een opmerking. U schrijft niet WIE die kosten wil aftrekken. De kosten van de begrafenis en het graf en het monument zijn aftrekbaar voor uw schoonvader, maar niet voor u en/of uw vrouw of andere kinderen. Zoals u in antwoord op andere vragen in de sub-rubriek 'Kosten uitvaart' kunt lezen, is per 1-1-2001 de aftrek beperkt. Kinderen kunnen de kosten niet meer aftrekken. Soms is daar echter nog wel een mouw aan te passen, zoals ik schreef in het antwoord op vraag 2469 (Begrafeniskosten moeder) in de sub-rubriek 'Belastingen'.

mr W.G.H.M. van der Putten

18 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE