Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koopsompremie uitvaart


22 oktober 2008

Vraag nummer: 5785  (oude nummer: 11514)

Geacht heer van de Putten,

Kan ik de koopsom van een fiscaal aftrekbare uitvaartverzekering betalen vanuit de spaarloonrekening? Volgens mij mag je belastingvrij deblokkeren bij een erkend bestedingsdoel. Kapitaal verzekeringen vallen daar ook onder. Het spaarloonreglement van de werkgever zal dit wettelijk erkende doel dan wel moeten benoemen.Volgens mij wordt het dan nog interessanter om de storting nog dit jaar te doen. Klopt deze visie

Graag uw mening

met vriendelijke

Jos H

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken de voorwaarden van een spaarloonrekening niet goed genoeg om u daar uitsluitsel over te geven. En of er per werkgever verschillende voorwaarden kunnen zijn.
U moet dat zelf kunnen nalezen in de voorwaarden en met de werkgever en/of bank kunnen bespreken.

Maar fiscaal is het zeker interessant om een koopsom voor uitvaartkosten te storten. Zeker ook omdat de drempel voor aftrek voor buitengewone uitgaven dit jaar verlaagd is van 11,5 naar slechts 1,65 %. Er is dus veel meer aftrekbaar. Als u bedenkt dat zowel ziektekosten (bril, huisapotheek, tandarts etc.) als (vooruitbetaalde) kosten van overlijden samengevoegd kunnen worden. Dan is de storting bij iedereen praktisch geheel aftrekbaar.
Maar u moet bij een storting wel letten op de (verborgen) kosten van de instelling en op het rendement, is dit gegarandeerd of niet. Zie ook vraag 11480 'Fiscale aftrek uitvaartkoopsom?' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE