Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ja of nee belastingaftrek van uitvaartkosten


5 september 2005

Vraag nummer: 3992  (oude nummer: 6382)

Bij het doen van aangifte ink.bel. 2004 voor mijn overleden moeder stuitte ik op het volgende probleem: volgens de belastingdienst zijn de kosten van de crematie niet aftrekbaar. Dit terwijl de kosten door mijn moeder ( dwz van haar geld) betaald zijn. Volgens de bijlage bij het aangifteformulier is dit wel mogelijk, zo heb ik dit tenminste begrepen. Wat is juist?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de crematie van uw moeder zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Niet bij u en niet bij uw moeders posthume aangifte. (Alleen bij uw vader, als die nog zou leven en met uw moeder gehuwd was of anderszins een fiscale eenheid met haar vormde.)

Dat de kosten van de uitvaart van het geld van uw moeder betaald zijn, heeft voor de inkomstenbelasting geen enkele betekenis. Want het geld van uw moeder is in de eerste seconde na die van haar overlijden uw geld (en van andere erfgenamen samen). Het is niet meer het geld van uw moeder. Dat de kosten uit de nalatenschap zijn betaald is alleen relevant voor de aangifte van successierechten. Daar hebt u wel aftrek van.

Het kan best zijn dat op de bijlage van het aangifteformulier staat dat uitvaartkosten aftrekbaar zijn, maar dat is alleen het geval als uw moeder ze nog bij leven had gemaakt. Als zij zelf haar uitvaart door middel van een deposito of de aankoop van een graf had geregeld bij leven, had zij aftrek gehad. Wij schrijven dat niet voor niets al vele jaren als tip in deze rubriek.
Ook denkbaar zou zijn dat uw vader of haar echtgenoot eerder in het jaar was overleden dan uw moeder. Dan zouden de kosten voor vader wel aftrekbaar zijn geweest. Zo moet u die bijlage lezen.

U moet zich ook realiseren dat de aangifte inkomstenbelasting 2004 van uw moeder betrekking heeft van 1 januari 2004 tot en met de dag van haar overlijden in 2004. Je kunt per definitie geen na haar overlijden gemaakte kosten op dit aangifteformulier kwijt, want het formulier loopt tót het moment van overlijden. Vanaf het moment van overlijden zal ook aangifte moeten worden gedaan, maar dan niet meer voor de inkomstenbelasting maar voor de successierechten. En daar kunt u deze kosten wel aftrekken. Maar als iemand weinig vermogen heeft, is er geen aftrek vanwege de vrijstellingen voor kleinere bedragen.

Veel mensen hebben in het achterhoofd nog de idee dat ze aftrek hebben van de uitvaartkosten van hun ouders. Maar dat is in 2001 afgeschaft. Alleen de langstlevende echtgenoot heeft nog aftrek.
Het is eigenlijk voor de meeste mensen gunstiger om de uitvaartkosten bij leven af te kopen, zoals ik in een aantal andere vragen al heb geschreven. Ook mijn moeder is vorig jaar overleden. Ze was enige tijd ziek en we zagen het aankomen. We hebben toen de kosten begroot en ze heeft ze vooruit in een deposito bij Grafzorg (www.grafzorg.nl) gestort, ook voor een graf en een grafmonument en voor een koffietafel etc. Dan is er maximale fiscale aftrek, want het geld is dan ook van het spaargeld af, zodat de kinderen niet alleen inkomstenbelasting terug krijgen maar ook successierechten besparen. Dat scheelde duizenden euro's.

Helaas bekijken veel mensen deze site te laat...
Ik kan u alleen nog maar adviseren om ooms, tantes en andere oudere mensen tijdig te waarschuwen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE