Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe zit het met de fiscaliteit van het DELA Depositofonds?


4 maart 2016

Vraag nummer: 45438

Bij Veelgestelde vragen over het DELA Depositofonds (zie website dela.nl) luidt de laatste vraag: ¨Hoe zit het met de fiscaliteit van het DELA Depositofonds?¨ Hier ontkent DELA het bestaan van een extra vrijstelling in box 3 van E 6.921,-- voor 2015. Is dat terecht? ( zie vraag 45414).

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb het gevonden. Op de site staat inderdaad:
"De waarde van het Depositofonds valt niet onder de extra vrijstelling in Box 3 voor uitvaartverzekering E 6.921 (2015)."

Ik begrijp niet waarom de waarde van het deposito bij DELA niet onder de extra vrijstelling zou vallen. We hebben het hier mijns inziens over regelgeving die al decennia onveranderd is. Nu ja, deze regelgeving verandert om de paar jaar, maar niet op dit punt.
Alleen als de uitkering niet geblokkeerd is tot het moment van overlijden en de uitkering ook voor andere uitgaven dan een begrafenis of crematie gebruikt kan worden, geldt de vrijstelling niet. Maar ik denk dat DELA wel die voorwaarden hanteert. Ik heb de indruk dat men zich vergist.

Overal elders op internet zie ik dat uitvaartdeposito's vrijgesteld zijn tot de door mij genoemde grenzen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

naschrift:
Ik had toevallig eind maart een routine controle van de belastingdienst. Ik heb deze vraag toen ook voorgelegd aan de bezoekende inspecteur. Hij had het antwoord niet paraat maar zocht het uit en liet mij een paar dagen later weten dat er inderdaad sprake was van een extra vrijstelling.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE