Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen na xx jaar nog aftrekbaar?


22 november 2008

Vraag nummer: 5903  (oude nummer: 11785)

Mijn ouders hebben in 2000 hun 21-jarige zoon verloren. Vanwege prive-omstandigheden is het regelen en het laten plaatsen van een grafsteen uitgesteld. De rekening van het grafmonument is in 2008 op de deurmat komen te vallen en deze is reeds betaald. Nu is mijn vraag of deze kosten aftrekbaar zijn voor 2008 voor zover ze niet al door de verzekeringsmij. zijn gedekt.

Antwoord:

Kosten in verband met overlijden zijn fiscaal aftrekbaar als er - ook in de tijd - een relatie met het overlijden is. Vaak wordt er een termijn van ongeveer een jaar aangehouden. Er kunnen wel eens situaties zijn dat het verklaarbaar en logisch is dat het wat uitloopt, wat bij de plaatsing van een grafmonument wel eens het geval kan zijn. Maar 7 jaar is wel heel erg lang. Ik zou me kunnen voorstellen dat de Belastingdienst het (daarom) afwijst.

Van de andere kant is het zo dat veel mensen dit jaar nog kosten in verband met overlijden aftrekken, omdat men nog voor zichzelf een koopsom of deposito regelt. Ik kan me dan voorstellen dat de Belastingdienst iets soepeler oordeelt dan anders het geval zou zijn, omdat veel mensen van deze aftrekpost gebruik zullen maken.

Ik zou, als ik uw ouders was, het gewoon maar opgeven (als buitengewone uitgave, samen met ziektekosten). Per slot hebben ze in 2008 de kosten gemaakt. 'Nee' heb je en 'ja' kun je krijgen. Niet geschoten is altijd mis.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE