Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gift na / bij uitvaart


13 april 2016

Vraag nummer: 45837

Is het toegestaan om de schenking aan een ANBI-instelling waarvoor bij de uitvaart is ingezameld als gift bij de laatste aangifte van de overledene of bij de aangifte van de nabestaande partner af te trekken?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik ben geen fiscalist, maar ik denk niet dat dat kan op de manier die u beschrijft.

Ten eerste is de gift geen uitgave van de overledene, want die was op dat moment al overleden. Dood zijnde kun je geen giften meer doen.

Voor de langstlevende geldt mijns inziens dat een gift wel aftrekbaar kan zijn, maar dan moet het ook daadwerkelijk een gift uit diens vermogen zijn. Simpel gezegd: er moet een betaling zijn van een bankrekening van de langstlevende op de rekening van die ANBI-instelling. Je kunt niet zeggen: er is contant geld door mij gegeven en dat trek ik af. Het zal aantoonbaar en controleerbaar moeten zijn dat er echt feitelijk een gift van de langstlevende is geweest.

Als bijvoorbeeld tijdens de afscheidsdienst geld is ingezameld en voor een goed doel en dat geld is direct aan het goede doel overhandigd, dan valt er m.i. niets af te trekken. Maar als het geld aan de langstlevende is gegeven, feitelijk en die maakt daarna een paar dagen later het bedrag per bank over aan de ANBI-instelling, dan kan het bedrag voor de langstlevende wel aftrekbaar zijn, lijkt mij.

Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening. Ik ben geen belastingadviseur.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE