Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fiscale aspecten in 2008


2 juli 2008

Vraag nummer: 5537  (oude nummer: 10988)

Indien ik dit jaar (2008) een crematie verzekering "koop" , is deze koopsom dan geheel fiscaal aftrekbaar voor mij?

Kan ik ook fiscaal aftrekken de koopsom die ik voor de begrafenis verzekering van mijn vrouw betaal? Dit alles nog dit jaar omdat vanaf 2009 dit zeker niet meer aftrekbaar is.
Mijn vrouw is 77 en ik 78 jaar.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dat is het geval als er de zogenaamde belastingclausule aan verbonden is. Die houdt kort gezegd in dat het geld alleen aan uw uitvaart (of die van uw vrouw, dat is voor fiscale partners om het even) besteed wordt en dat uw nabestaanden geen geld terug kunnen krijgen. De hele uitkering moet besteed worden aan de crematie/begrafenis, een graf, grafmonument, koffietafle, bloemen e.d. Maar er mag geen (rest)uitkering waarvan uw nabestaanden bij wijze van spreken een auto kunnen kopen. De Belastingdienst wil geen aankopen van auto's subsidi"eren, althans niet op deze manier.

Voor een verzekering of afkoopsom of deposito die een geheel vrij besteedbare uitkering geeft, bestaat geen aftrekmogelijkheid.

Let verder goed op de voorwaarden, zoals dat de uitkering waardevast is en met de inflatie mee steegt. U bent wel dan 77/78, maar uw uitvaart kan misschien pas over 15 of 20 jaar plaatsvinden. U hebt nu niets aan fiscale aftrek als over 15 jaar het kapitaal slechts minder dan de helft waard is. Wat het geval is als er geen garanties voor de waardevastheid zijn.

Zie andere recente vragen in de sub-rubrieken Belastingen en Verzekeringen van de rubriek Overige onderwerpen of in de lijst van Meest gestelde vragen o.a. vraaf 10027: 'Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE