Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Depositofonds en box 3


30 oktober 2008

Vraag nummer: 5811  (oude nummer: 11574)

Valt het geld in een depositofonds (bestemd voor de uitvaart) ook onder box 3 voor de eventuele vermogensheffing?

Antwoord:

Ja, een deposito voor uitvaartkosten moet - boven een bepaalde grens - worden opgegeven in Box III voor de vermogensrendementsheffing.
De grens ligt op ongeveer 6.500,- euro per persoon.

Ik geef een rekenvoorbeeld met ronde bedragen. Stel een echtpaar wil voor zichzelf twee deposito's. Stel de bruto koopsom is 7.000,- euro per persoon en de netto waarde is 6.000,-. Dan kan het echtpaar in 2008 (in box I) 14.000,- euro aftrekken en er hoeft 0,- te worden opgegeven in box III.
Want alleen als een netto deposito per persoon boven de 6.500,- komt moet het bedrag worden opgegeven. Maar wel helemaal!
Stel dat men als echtpaar een bruto koopsom van 10.000,- per persoon heeft, dan kan men in box I euro 20.000,- aftrekken. En als de netto waarde 8.000,- is moet 16.000,- in Box III opgeven, dus niet het verschil tussen 6.500,- en 8.000,-. Dus geen 2 x 1.500,- maar de volle 16.000,-.

Dit is wel iets om rekening mee te houden en vooral als men kiest voor een begrafenis. Want de kosten van een 2-persoons graf voor een echtpaar liggen op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats op een bedrag van ongeveer 3.500,-. En een grafsteen kan ook al snel tussen de 2.000,- en 4.000,- euro kosten. Dan komt men met een deposito van netto 6.500,- of lager dus niet uit.
Voor mensen die voor een begrafenis kiezen wordt het interessant om via Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) een graf aan te kopen en een extra storting voor een grafsteen te doen. Deze stortingen tellen namelijk niet mee in box III. Men koopt dan namelijk een graf en een grafmonument, dat pas geleverd hoeft te worden op het moment van het eerste overlijden. De aardigheid is dat een graf en een grafmonument, anders dan een gewoon deposito, niet meetelt in box III. Want een graf en een monument hebben geen economische waarde, in tegenstelling tot een deposito voor uitvaartkosten. Men kan de gehele kosten wel aftrekken in Box I, maar men hoeft niets in Box III op te geven als de kosten voor de begrafenis zelf niet hoger zijn dan 6.500,-.

Per 1-1-2009 vervalt de mogelijkheid van fiscale aftrek voor uitvaartkosten voor de inkomstenbelasting.
De regels voor box III blijven gewoon bestaan; de grens zal waarschijnlijk elk jaar een beetje worden opgehoogd.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE