Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Deposito op bankrekening (fiscaal aftrekbaar?)


11 juni 2008

Vraag nummer: 5487  (oude nummer: 10865)

Geachte mevrouw, heer,

Mijn vrouw (1928) en ondergetekende (1926) zijn voornemens elk een deposito te storten bij een bank.

Het bedrag dient na overlijden te worden uitbetaald aan de nabestaanden (niet aan de uitvaartondernemer) om de uitvaartkosten te betalen.
Tussentijdse opname is niet mogelijk.

Als aan die voorwaarden voldaan is accepteert de BelastingDienst het uitvaartdeposito bij de aangifte over het jaar 2008 nog als Buitengewone Uitgave.

Wij zijn op zoek naar een bank waar wij het deposito kunnen storten en die een hoge rentevergoeding geeft om het bedrag waardevast te houden.

We hopen dat u ons kunt helpen en danken u bij voorbaat hartelijk.

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt wel een deposito storten bij een bank, maar de fiscus zal deze rekening - ook als is afgesproken dat geen tussentijdse opnames mogelijk zijn - niet accepteren voor aftrek. Een van de voorwaarden voor fiscale aftrek is dat de nabestaanden het geld niet zonder meer in handen kunnen krijgen. Zij zouden het immers aan andere dingen dan de uitvaart kunnen besteden. Dit werkt niet.
Het geld moet niet alleen buiten uw eigen macht zijn, maar ook buiten de macht van de nabestaanden. Er mogen alleen uitvaartkosten van betaald worden, zonder tussenkomst van nabestaanden. Zij mogen alleen rekeningen van de uitvaartondernemer indienen. Zo werkt dat niet bij banken. Alleen bij verzekeraars.

Ook is het is, dat zo'n rekening voor u gewoon meetelt als eigen vermogen, wat betekent dat u het saldo moet opgeven in Box III. De gelden vallen na overlijden ook gewoon in de erfenis, waar erfgenamen aanspraak op kunnen maken en waar in principe ook successierechten over geheven kunnen worden.

En het is verder maar de vraag wat zo'n bank aan rente geeft. Niet veel, want het geld zou in principe per direct beschikbaar moeten zijn. Je kunt het niet voor een wat hogere rente voor een langere termijn vast zetten.

Ik weet niet hoe u op de idee komt dat zo'n bankrekening fiscaal aftrekbaar zou zijn, maar u lijkt verkeerd voorgelicht te zijn.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken Verzekeringen en Belastingen van de rubriek Overige onderwerpen. Bijvoorbeeld vraag 10027 'Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)' die ook in de lijst van Meest gestelde vragen staat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE