Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belastingen en uitkering overlijdenspolissen


8 juli 2011

Vraag nummer: 25324  (oude nummer: 16865)

Geachte mevrouw, heer,

Na de zelfdoding van mijn echtgenoot in 2006, zijn er overlijdenspolissen uitbetaald, dat geld is gebruikt om de uitvaart te betalen. Sedertdien heb ik een geschil met de belastingdient inzake huurtoeslag, ik heb in mijn aangifte de uitkeringen opgegeven die telt men nu vol door en moet ik een groot bedrag terugbetalen.
Nu na haast 5 jaar komt de belastingdienst met een excuus voor de late afhandeling van mijn bezwaren maar blijft haar vordering staande houden, is daar bezwaar tegen mogelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker lijkt mij bezwaar tegen de aanslag mogelijk. Als u als eerder bezwaar hebt gemaakt en er nu een uitspraak op bezwaar is, kunt u waarschijnlijk in beroep bij de belastingrechter. Dat zou dan ook vermeld moeten zijn op (de achterzijde van) de uitspraak op bezwaar.

U hebt misschien uw aangifteformulier niet correct ingevuld door de uitkeringen als inkomen aan te geven. Ik kan dat van een afstand niet goed beoordelen. Het was wel zo dat u in 2006 de kosten van de uitvaart mocht aftrekken, maar deze moest wegstrepen tegen de uitkering die u daar voor kreeg.

Ik adviseer u om de zaak voor te leggen aan een belastingadviseur, of wellicht een sociaal raadsman, die samen met u de stukken eens bekijkt. Voor een goed advies moet iemand concreet alle papieren bekijken, inclusief natuurlijk de motivering van de Belastingdienst.

U moet de beroepstermijnen goed in de gaten houden. Te laat bezwaar maken betekent dat geen bezwaar meer kan worden gemaakt. U moet dus snel actie ondernemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE