Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belastingaftrek van begrafeniskosten zonder verzekering


1 juli 2005

Vraag nummer: 3875  (oude nummer: 6131)

Mijn overleden man wilde zich nooit verzekeren voor begrafeniskosten. Nu hij is overleden zit ik met een hoge rekening van ruim 6.000 euro. Ik heb een ww uitkering en geen pensioen van mijn man. Hoeveel is van de begrafeniskosten aftrekbaar bij de belastingen?
Vriendelijke dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Tja... de kosten zijn vaak een onaangename verrassing. Een fors bedrag en dan heb je nog niets bijzonders gedaan.
Als je geen spaarpotje hebt of kunt aanleggen, is een verzekering eigenlijk onmisbaar. Ik pleit dan altijd voor een waardevaste naturaverzekering. Voor uw man te laat, maar voor uzelf...
Als u wel een spaarpotje hebt, kan het verstandig zijn om de kosten van de uitvaart bij leven fiscaal aftrekbaar af te kopen. Dan krijgt men van de fiscus een deel terug dat vrij besteedbaar is. Wel een waardevast deposito nemen, dat de inflatie volgt.
Voor alle duidelijkheid: ik heb geen enkele band met een naturaverzekeraar of een andere verzekeraar. Niemand betaalt me voor reclame. Maar een goed advies kan ook wel eens gewoon gratis zijn.

Over naar uw vraag. Het hele bedrag kunt u van de belastingen (loonbelasting of inkomstenbelasting) aftrekken. De begrafeniskosten staan tegenwoordig, sinds 2001, niet meer heel duidelijk op de aangifteformulieren, omdat men aangifte een beetje wil ontmoedigen. Vroeger mochten namelijk kinderen de kosten van de uitvaart van hunouders aftrekken en nu niet maar. Men wil ze niet op een idee brengen. Maar u kunt als partner van de overledene de kosten wel aftrekken. U kunt ze voegen bij de ziektekosten, het valt onder dezelfde buitengewone uitgaven. Als u meer kosten hebt dan inkomen om van af te trekken, mag de rest van de aftrek het volgende belastingjaar worden opgevoerd. Dat is wél service van de Belastingdienst.

Als zelf gewoonlijk nooit aangifte doet, kunt u een teruggaaf-biljet aanvragen. Bel de belastingtelefoon 0800-0543.

Het moet u lukken om geld terug te krijgen. Succes!

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE