Belastingaftrek uitvaartkosten?


26 februari 2008

Vraag nummer: 5230  (oude nummer: 10378)

Mijn vrouw, fiscaal partner, is 9 januari jl overleden. Wij zijn niet verzekerd voor de uitvaartkosten en ik heb alles uit eigen middelen betaald. Kan ik voor deze kosten, ca. € 6000, aftrek van belasting aanvragen. Mijn jaarinkomen is ca Ç 64000, mijn leeftijd 68 jaar. Mijn dank voor uw reactie, gr. J.F. van Heijningen.

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst gecondoleerd met het recente verlies van uw vrouw.
Ja, de uitvaartkosten zijn aftrekbaar als buitengewone uitgave bij uw aangifte over 2008.
Overigens geef ik u graag in overweging om dit jaar ook een regeling te treffen voor de kosten van uw eigen uitvaart. U kunt namelijk nog een deposito voor uitvaartkosten doen, dat dan ook voor u zelf aftrekbaar is. Er is namelijk al aangekondigd dat per 1 januari 2009 de aftrek van uitvaartkosten vervalt. Samen met een 'sanering' van aftrekbare kosten in de gezondheidssfeer. Als u uw eigen kosten regelt houdt u een groter 'vrij' vermogen over (er hoeft geen bedrag voor de uitvaart gereserveerd te worden) en hebben uw erfgenamen later ook geen lasten.

Ik verwijs kort o.a. naar vraag 10027 'Verzekering zinvol? (en alternatieven)' in de rubriek Overige onderwerpen: Verzekeringen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE