Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belasting teruggave kosten uitvaart moeder


17 januari 2004

Vraag nummer: 2810  (oude nummer: 3798)

Geachte heer/mevrouw

Mijn moeder is twee weken geleden overleden. Zij was te laag verzekerd en heeft 2500 Euro gespaard voor haar eigen uitvaart. Is dit bedrag aftrekbaar?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, dit bedrag is nu niet meer (!) aftrekbaar voor haar inkomstenbelasting. Wel is het aftrekbaar voor de successierechten (maar waarschijnlijk blijft het onder de drempel voor afdracht). Ook is het bedrag niet aftrekbaar voor u of voor andere kinderen.

Het bedrag zou voor uw moeder aftrekbaar zijn geweest als ze het zelf - nog tijdens haar leven - in deposito had gegeven, bijvoorbeeld bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dan waren de aanvullende kosten van begrafenis of crematie uit dat deposito betaald.

Als uw moeder nog één of enkele dagen vóór haar overlijden een deposito had geopend, zouden de kosten nog wél aftrekbaar zijn geweest. Tot het moment van haar overlijden moet de aangifte inkomstenbelasting worden opgemaakt, dan wel kan een belastingteruggave worden gevraagd. Dat haar erfgenamen dat natuurlijk regelen, staat er los van. Maar na de dag van haar overlijden is ze geen loon- of inkomstenbelasting verschuldigd en kan ze niets terug krijgen.

Had u deze vraag maar 3 weken geleden gesteld...

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE