Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belasting en kopen graf


18 februari 2006

Vraag nummer: 4287  (oude nummer: 7530)

geachte mevr/mijnheer.onze leeftijd is 70 jaar. is vroegtijdig een graf kopen zinvol in verband met belastingafschrijven
bijvoorbaat dank
j schootman.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, het kopen van een graf (en allerlei bijkomende kosten, wat dacht u van de grafsteen?) kan verstandig zijn in verband met belastingaftrek. De persoon die zelf een regeling treft voor het graf, heeft zelf de fiscale aftrek. Kinderen hebben geen fiscale aftrek meer na het overlijden van een van de ouders.
Maar men heeft niet zonder meer aftrek. Er moet worden voldaan aan bepaalde regels en voorwaarden van de belastingdienst. Een instelling die daar aan voldoet is Grafzorg Nederland in Wassenaar (www.grafzorg.nl). Men kan daar een graf zodanig regelen dat men dít jaar fiscale aftrek heeft, maar dat het graf pas 'geleverd' wordt op het moment van overlijden van u of uw echtgenote. Kan op elke begraafplaats.
Ook zijn fiscale regelingen mogelijk voor de kosten van een grafsteen en de begrafeniskosten. Want, voor uzelf zijn ze onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. En voor kinderen niet.

Zie ook het artikel "Forse besparingen mogelijk op kosten graf en uitvaart" op deze site, dat te vinden is onder Bibliotheek/ Artikelen en specials/ Consumentenzaken/ Besparingen op de uitvaart. Ofwel http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=200. Het artikel is van 1998, zodat voorbeeldbedragen in guldens en niet in euro's staan, maar de inhoud klopt ook nog in 2006.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE