Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskosten vader aftrekken?


2 februari 2008

Vraag nummer: 5183  (oude nummer: 10248)

LS,
mijn vader is nov 2006 in Ierland overleden en daar ook begraven. Ik ben daarvoor meerdere malen in Ierland geweest om hem te bezoeken. Ook heb ik zijn begrafenis betaald omdat mijn moeder weinig middelen had. Zijn de reizen aftrekbaar? Ik meen dat de begrafenis niet meer aftrekbaar is.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kosten van de uitvaart van vader of moeder zijn voor een kind niet fiscaal aftrekbaar van de Inkomstenbelasting. Ook kosten die met (het regelen van) de uitvaart verband houden zoals reizen zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Vroeger wel, daarom zit het nog bij veel mensen 'tussen de orden'. Maar in 2001 zijn dit soort aftrekposten voor kinderen en andere erfgenamen grotendeels afgeschaft.

Wel kunnen ouderen - en ook jongeren natuurlijk - zelf de toekomstige kosten van hun eigen uitvaart fiscaal aftrekbaar maken voor zichzelf, door nog bij leven onder de juiste fiscale voorwaarden kosten vooruit te betalen.
Zie de antwoorden op tientallen vragen daarover in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Belastingen' van de rubriek 'Overige onderwerpen', vooral al wat oudere vragen uit de jaren 2001-2004, zoals vraag 2025. De antwoorden zijn vijf jaar oud maar altijd nog actueel.

Tot slot merk ik op dat 'de politiek' serieuze plannen heeft om de aftrek van buitengewone uitgaven voor ziekte en overlijden per 1 januari 2009 sterk te beperken c.q. (die inzake overlijden) geheel af te schaffen. Men doet er daarom verstandig aan om - nu het in 2008 nog kan - de kosten van een uitvaart vooraf te regelen. Volgend jaar kan het waarschijnlijk niet meer.

Lezenswaardig is ook het artikel in de Bibliotheek van deze site in de rubriek Consumentenzaken over Uitvaartkosten en financiering ("Wat gaat het me kosten en hoe financier ik de uitvaart?")
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=329

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE