Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraafkosten aftrekbaar in 2009?


17 juli 2008

Vraag nummer: 5577  (oude nummer: 11100)

Mijn moeder, geboren in 1928, is momenteel niet verzekerd voor begraafkosten. Waarschijnlijk zijn die kosten nĂ¡ 2008 niet meer aftrekbaar voor de belastingen.
Zij heeft gehoord van anderen dat wanneer je nog in 2008 een bedrag reserveert met het oog om daaruit je begraafkosten te voldoen die kosten volledig aftrekbaar zijn in 2008 ter hoogte van het gereserveerde bedrag.
Graag zou ik daarop een antwoord willen krijgen.

bvd.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het klopt, 2008 is het laatste jaar van aftrek.

Het zelf reserveren van kosten door die bijvoorbeeld op een aparte bankrekening te zetten, is niet iets dat fiscaal aftrekbaar is. De kosten zijn voor uw moeder alleen fiscaal aftrekbaar als aan bepaalde eisen van de Belastingdienst wordt voldaan. Een van die eisen is dat het geld niet voor iets anders besteed kan worden en dat is het geval als zij geld stort in een koopsom of een deposito. Het geld moet uit haar eigen macht zijn, zoals bij een verzekeraar. Ze moet zich niet zelf kunnen bedenken en er bijvoorbeeld feest van kunnen gaan vieren, dan is het niet aftrekbaar.
Als ze denkt aan begraven, kan ze ook nu al een graf kopen, dat geleverd wordt op het moment van overlijden. Dat kan nu aftrekbaar zijn. En als ze denkt aan cremeren en aan het bijzetten van de asbus kan ze ook nu al een urnengraf of plaats in een urnenmuur aanschaffen. Dat ook later 'geleverd' wordt, zodat de looptijd pas ingaat na haar overlijden. Maar ook nu al fiscaal aftrekbaar is.

Zie vraag 10027 "Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)" in de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de hoofdpagina van deze adviesrubriek http://www.uitvaart.nl/jurist .

Zie ook vergelijkbare recente vragen in de sub-rubriek 'Overige onderwerpen' > Belastingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE