Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aftrekbaarheid kosten over meerdere jaren


26 februari 2006

Vraag nummer: 4302  (oude nummer: 7579)

Geachte heer/mevrouw,

Mijn echtgenoot is eind september 2005 overleden. De kosten van de uitvaart heb ik grotendeels in 2005 betaald. Op dit moment ben ik bezig met de asbestemming, waarvoor grafrechten en kosten voor een monument gaan volgen, wat al snel enkele duizenden euro´s zal gaan kosten. Nu vernam ik recent dat deze kosten dan niet meer aftrekbaar zijn in 2005 en voor 2006 de kosten boven de nieuwe drempel moeten komen. Klopt dit? Ik zou het bijzonder oneerlijk vinden: als mijn echtgenoot in januari zou zijn overleden heb je een jaar de tijd voor de kosten te betalen en geldt éénmalig de drempel, maar in mijn en vele andere situaties slechts enkele maanden of weken. In hoeverre is er toch mogelijkheid voor aftrek in 2005?

met vriendelijke groet,

Mevr. Koper

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen mogelijkheid meer voor aftrek in 2005. De Belastingdienst accepteert de aftrek voor het jaar van feitelijke betaling. Niet bijvoorbeeld voor het jaar waarop een rekening is gedateerd.

Het is jammer dat u blijkbaar niet eerder mijn adviesrubriek hebt geraadpleegd. Ik heb namelijk regelmatig naar aanleiding van vragen inzake fiscale aftrek van uitvaartkosten diverse suggesties gedaan om het fiscaal gunstiger te doen. Onder andere de suggestie in de kosten in één jaar te concentreren. In uw geval bijvoorbeeld afspreken met leveranciers of dienstverleners in 2005, om per 2 januari 2006 te betalen, eventueel met vergoeding van een redelijke rente. Dat hoeft op dit moment niet meer te zijn dan 1 procent per 3 maanden (4% per jaar). En ik heb de suggestie gedaan om aan het eind van een jaar - in uw geval in december 2005) al rekeningen vooruit te betalen of een geschat bedrag in een fiscaal aftrekbaar deposito te storten.

Maar ik heb nog wel een tip voor u. Als u zelf ook gecremeerd wenst te worden na uw eigen overlijden en wanneer u uw asbus t.z.t. ook in dat urnengraf wilt laten bijzetten, kunt u dat graf en het grafmonument ook voor uzelf aanschaffen. Dat kan onder bepaalde voorwaarden, die de Belastingdienst strikt hanteert, aftrekbaar worden gemaakt. Die voorwaarden worden voor zover ik weet alleen toegepast door de Stichting Grafzorg Nederland te Wassenaar (www.Grafzorg.nl), als u het graf via hen koopt. Ook kunt u al een wat langere termijn vastleggen, wat gunstig kan zijn als u relatief jong bent. Idem deposito monument. U kunt zelfs ook denken aan de eigen crematiekosten, want die zijn voor uw kinderen ook niet fiscaal aftrekbaar, maar voor uzelf wel.
Het verandert niets aan het feit dat u ook in 2006 met een drempel te maken hebt. Maar u moet er ook nog eens rekening mee houden dat als de kosten van een urnengraf e.d. te lang na het overlijden van een gecremeerde persoon worden gemaakt, de Belastingdienst ze kan weigeren omdat er geen direct verband met het overlijden meer is door het verstrijken van de tijd. Men legt die grens op ongeveer 12 maanden. Maar als u (via Grafzorg) een urnengraf regelt later dan een jaar na het overlijden, hebt u met die termijn niets meer te maken. Men mag altijd een (urnen)graf voor zichzelf regelen, ook in 2007 of 2010; dat daar dan ook alvast de asbus van een echtgenoot in wordt geplaatst, doet daar niets aan af.

Zie voor andere tips vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Belastingen' in de hoofdrubriek Overige onderwerpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE