Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Thanatopraxie


25 november 2002

Vraag nummer: 1650  (oude nummer: 2015)

Sat 26 Jan 2002

Thanatopraxie - het voor het opbaren om de tijdsduur denk aan de christelijke feestdagen te verlengen - mooier maken van een overledene valt volgens de wet onder balseming.
Omdat deze handeling het ontbindingsproces zou verlengen van enkele dagen tot zelfs enkele weken.
Voor een begrafenis kan ik mij voorstellen dat deze wetsregel wordt gehanteerd. Maar; waarom geldt deze wetsregel ook voor crematie's of zie ik het hier nu fout.

Antwoord:

Geachte heer,

Praktisch gesproken hebt u natuurlijk gelijk. Het verbod op balsemen, thanatopraxie en alle andere vormen van conservering heeft bij crematie praktisch geen functie.
Het verbod op thanatopraxie en alle andere vormen van conservering geldt voor alle gevallen, omdat de wetgever iedere situatie gelijk wil behandelen.
Praktisch punt is ook dat als men wil conserveren, dit het beste zo spoedig mogelijk na het overlijden kan gebeuren. Het kan dan zijn dat helemaal nog niet zeker is of dat voor crematie dan wel begraving gekozen wordt. Er kunnen soms hevige ruzies over losbarsten. Ook kan het zijn dat nabestaanden beginnen met de voorbereiding van een crematie, terwijl later een codicil gevonden wordt, waarin de overledene een voorkeur voor begraving uitspreekt. Dan zou het een probleem vormen als er met het oog op crematie al wel conservering had plaatsgevonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >