Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opheffen grafje en afgeven as bij overleden opdrachtgever


16 juli 2020

Vraag nummer: 61221

Casus: Vader is overleden, opdrachtgever was moeder, heeft as in urnengrafje bewaard. Moeder heeft nieuwe partner en inmiddels ook overleden. De nieuwe partner van moeder geeft aan dat hij niets met grafje te maken wil hebben en geeft aan dat de zoon van moeder mag beslissen wat er gebeurt. Bij navraag blijkt dat moeder ook nog twee dochters had, zoon geeft aan dat zijn zussen er mee akkoord gaan dat hij het grafje laat ruimen en dat hij de as mee naar huis neemt. Mogen wij in dit geval afgaan op het woord van de zoon als 1 van de 3 erfgenamen? Groet, Monique Setlight

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u als crematorium urnengrafjes hebt, zou u de eerste de beste nabestaande die zich aandient, accepteren als nieuwe rechthebbende na het overlijden van de rechthebbende.

Dan kunt u in dit geval ook het grafje op naam van de zoon zetten en dan is hij bevoegd om het graf op te heffen en de as mee te nemen.

U stelt de vraag uit voorzorg, neem ik aan, om zorgvuldig te zijn. Dan is mijn advies om het formeel te spelen, om zorgvuldig te zijn.
Dan zou ik de zoon eerst noteren als nieuwe rechthebbende en hem daar ook papieren van geven. En dan kan hij vervolgens als rechthebbende vragen om de as aan hem te geven en volgens afstand doen van het graf. Dan zit u juridisch waterdicht, voor het geval er toch nog een ander familielid voor de as zou komen.

Als het graf niet eerst op naam van de zoon komt, staat u in geval van eventuele kritiek van anderen, zwak. Men kan alleen afstand doen van een graf, als men eerst de rechten heeft. Men kan alleen aanspraak maken op as, als men de rechten heeft. Als deze zaken niet formeel worden geregeld, kan elke andere nabestaande dezelfde aanspraken maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >