Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe weet ik dat iemand de zoon van de opdrachtgever van de crematie is?


29 maart 2021

Vraag nummer: 62662

Dag meneer Van der Putten,

dank voor uw antwoord. Duidelijk dat de kleinzoon de rechthebbende van de as is.

Er is echter nog 1 dingen onduidelijk. Welk document (of welke documenten) moet de kleinzoon aan ons overhandigen om aan te tonen dat hij de zoon van de overleden rechthebbende is? Ik kan hierover niets terugvinden op de website.

Ik hoor het graag nog.

Alvast bedankt,
Miriam Wiltinge
Crematorium Laren

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat iemand een kind van een overleden persoon is, dient men formeel aan te tonen met een verklaring van erfrecht, die door een notaris wordt opgesteld. En dan natuurlijk door een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te tonen.

Echter, een dergelijke verklaring wordt alleen opgesteld als de overledene een testament had en als een dergelijke verklaring nodig is om bijvoorbeeld een huis te kunnen verkopen of andere belangrijke rechtshandelingen te verrichten.

Echter, lang niet iedereen heeft een testament. Soms overlijden mensen op een leeftijd dat ze het nog niet verwachten en daarom geen testament opstellen. En soms is er weinig vermogen, of is er slechts 1 erfgenaam en heeft het helemaal geen zin om kosten voor dit soort documenten te maken.

De band tussen de overleden vader en diens zoon kan ook op andere manieren aannemelijk
worden gemaakt.
Ik denk aan een afschrift van de geboorteakte van de zoon, waar ook zijn ouders in genoemd zijn. De kosten van zo'n uittreksel bij de gemeente van geboorte bedragen 14,- euro. Een aantrekkelijk verschil met de kosten voor een verklaring van erfrecht die een paar honderd euro kan bedragen.
De zoon staat waarschijnlijk ook op rouwbrief van zijn vader.
De zoon kan misschien aantonen vroeger ook gewoond te hebben op het adres waar zijn ouders ook woonden.

Nog een idee, dat niets kost. Ik kan inloggen op MijnOverheid.nl. Daar zie ik onder 'Identiteit' een knop 'Mijn Persoonsgegevens'. Dan krijg ik naast basisgegevens ook te zien 'familie'. Behalve mijn echtgenote en kinderen staan daar ook mijn ouders, met hun geboortedatum etc. Je kunt een scan maken van de pagina, met alleen de gegevens van de vader, waar je - zonder details - op tabjes ook gegevens van echtgenoot, moeder en kinderen ziet en de naam van de ingelogde persoon.
Het is geen officieel document, maar in mijn ogen wel een stuk dat de relatie vader - zoon aannemelijk maakt. Bij de vader staat namelijk dan ook vermeld de 'Ingangsdatum familiebetrekking'; dat is de geboortedatum van de zoon. Zo is de link te leggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >