Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

3 ongeïdentificeerde mensen samen cremeren


19 juni 2021

Vraag nummer: 63180

Goedemorgen Mr. Van der Putten,

Ik ontving het verzoek van een onderneming de stoffelijke resten te cremeren van 3 overledenen. Deze zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in (....) en kunnen niet geïdentificeerd worden en zullen dan ook in 1 kist(je) worden aangeleverd ter crematie.
Nu weet ik dat er nooit 2 of meer personen tegelijkertijd gecremeerd mogen worden en destijds tijdens de MH17 ramp kreeg ik ook alle resten individueel aangeleverd.

Zou u mij kunnen vertellen of cremeren mogelijk is en zo ja wat voor papieren hiervoor nodig zijn?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

XX
Locatiemanager crematorium XX

Antwoord:

Geachte heer,

Iedere overledene moet volgens de wet (artikel 9 Blb) individueel gecremeerd worden. Daar zijn geen uitzonderingen op mogelijk, tenzij het gaat om stoffelijke resten die van geruimde graven afkomstig zijn. Maar dan is de opdrachtgever van de crematien niet een familielid, maar de begraafplaatshouder.

Dat stoffelijke resten niet geïdentificeerd kunnen worden, kan tegenwoordig niet meer zo zijn. Denk inderdaad aan de MH17.
Het is misschien alleen heel lastig en heel kostbaar. Ik kan me voorstellen dat dat voor de familie(s) een probleem is, maar dat is hun probleem, niet uw probleem.

Voor een crematorium is het denk ik primair de vraag of er door de gemeente een verlof tot cremeren is afgegeven. Als dat verlof er is, kan er gecremeerd worden. De uitvaartverzorger is er verantwoordelijk voor dat hij in een kistje of doos of ander verpakkingsmiddel die stoffelijke resten aanlevert die bij het verlof horen. Dat is altijd zo, bij elke crematieaanvraag. Hij kan niet 3 verloven en 1 kist aanleveren. Hij zal bij 3 verloven 3 kisten moeten aanleveren. Hoe hij dat voor elkaar krijgt, is zijn verantwoordelijkheid en zijn zorg.

Een crematoriumhouder moet altijd maar aannemen dat het verlof tot cremeren en de kist waarin stoffelijke resten worden aangeleverd, bij elkaar horen. Er horen wel documenten bij te zijn die stellen dat die gegevens bij de overledene horen, maar een crematoriumhouder kan nooit zelf controleren of dat correct is.

Ik vraag me af hoe de stoffelijke resten naar Nederland zijn gekomen, als ze niet geïdentificeerd konden worden. Hoe zagen de papieren voor het internationaal vervoer er dan uit? Ook papieren voor 3 personen en 1 kist?

Ik zou als crematorium nooit een crematie in strijd met artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging uitvoeren door de resten van verschillende mensen samen te cremeren. Het is onwettig en zoiets kan zich vroeg of laat ook tegen u keren.

Er is geen mogelijkheid om een officier van justitie of een burgemeester of een ambtenaar van de burgerlijke stand een ontheffing te laten opstellen.

Laat de familie en voor hen de uitvaartverzorger het probleem maar oplossen. U moet niet zelf in de problemen komen door die van anderen op te lossen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >