Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat moet ik voor papieren meenemen voor het urn van mijn na


9 juli 2018

Vraag nummer: 55594

Wat voor papieren moet ik allemaal hebben voor het weggebrengen van de urn van mijn man en moet ik ook een vliegticketkopen voor de urn

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u zelf met het vliegtuig gaat en dan de asbus als handbagage meeneemt, hebt u geen ticket voor de urn nodig.
Als u zelf niet meegaat - uw vraag is niet helemaal duidelijk - dan hoeft u de urn helemaal niet weg te brengen naar een vliegveld. Dan kunt u de urn ook gewoon als postpakket versturen bij PostNL.

Het meenemen van een urn of as in een vliegtuig is niet aan regels gebonden. Een vliegtuigmaatschappij wil alleen liever niet dat een urn meteen als urn herkenbaar is, maar dat die in een doos of koffer zit. Dat is alles.

Officieel zijn er geen papieren nodig om een asbus te vervoeren. Voor veel mensen voelt dat vreemd. Crematoria geven daarom crematieverklaringen af, ook in de Engelse taal, als mensen naar het buitenland gaan. Zo'n verklaring met een kopie van de akte van overlijden of het paspoort van de overledene is ruim voldoende.

U mag dus papieren meenemen als ze u een veilig gevoel geven, dat u antwoorden kunt geven als iemand ergens naar vraagt. Maar wettelijk zijn ze niet nodig. Er zijn ook geen internationale verdragen die op dit vlak iets regelen.

Als u zelf niet meegaat, kan de urn als gewoon postpakket verstuurd worden. Dan is het wel verstandig om een crematieverklaring en akte van overlijden er bij in de doos te doen, voor het geval de douane de doos opent. Als u zelf reist, kunt u vertellen wat er in zit. Een postpakket vertelt zelf niets.

Ik geef al ruim 30 jaar advies over het internationaal vervoer van urnen. Ik heb nog nooit gehoord dat er ergens een probleem mee was. Bij u zal het dus waarschijnlijk ook makkelijk gaan. Zowel wanneer u zelf reist als wanneer u de urn per pakket verstuurt.

Zie ook eerdere antwoorden over de al dan niet noodzakelijke documenten in de subrubriek 'Vervoer asbus buitenland'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >