Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vraag is : Na mijn overlijden en cremeerd, wild de as naar Suriname brengen, hoe word gezamelijk geregeld, dat doet mijn Zoon voor mij


7 juli 2016

Vraag nummer: 46746

Na overlijden word ik hier in Nederland gecremeerd. Ben verzekerd bij Monuta uitvaart Verzekering. Ik heb mijn Zoon Denny D. Gevraagd, om de laaste wens, de as mee te nemen naar Suriname, naar mijn geboorte land.
Om verder de as daar in Saramacca rivier te strooien. Van monuta uitvaart antwoord, moet na overlijden een formulier invullen en aanvragen om de as mee te nemen naar buitenland. Plus een bedrag betaald van €450,- betaald te hebben, mag as mee nemen naar buitenland. Maar ik denk dat er meer dingen geregeld moet worden, wij hebben geen idee. Daarom dit vragen. Wij zien eerst hoeveel dat in totaal kosten zijn. Dan pas antwoord, of het door gaat. Ik ben nu 63 jaar, ik leef nog, dit alles moet voor overlijden, geregeld worden.
Kunt u goed antwoord geven, op dit vragen, ik hoord van U. Dank U verder.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Mij is niet bekend dat er na het overlijden een formulier moet worden ingevuld om de as mee te mogen nemen naar het buitenland. Ik zit nu 30 jaar in het vak; dit is onjuiste voorlichting van Monuta.
Men hoeft ook nooit ergens geld te betalen om as mee te mogen nemen naar het buitenland. En ook niet om een asbus in te mogen voeren. Kortom, uw zoon kan die EUR 450,- gewoon in zijn zak houden.

Ik heb wel eens gehoord dat men in Suriname een verklaring of vergunning zou wensen van het Surinaamse ministerie van Justitie. Op vragen wat voor soort vergunning dat zou zijn, wat er in zou moeten staan en hoe je die kunt krijgen, heb ik nooit een antwoord gehad.

Kortom, niets van aantrekken.

Er zijn voor de uitvoer van een asbus uit Nederland geen papieren nodig. Iedereen is vrij om een asbus onder de arm mee nemen in een vliegtuig, als pakket naar het buitenland te versturen, of in de auto te zettenen weg te rijden.

Als uw zoon een crematieverklaring van het crematorium heeft en eventueel (een kopie van) uw paspoort, zijn er al meer papieren dan strikt genomen nodig is. Daarmee kun je een asbus in elk land van de wereld invoeren. Ook in Suriname.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >