Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verzenden asbus per postpakket naar de USA


4 november 2009

Vraag nummer: 7047  (oude nummer: 14272)

Goedemorgen,hoe kunnen wij een asbus versturen naar de US ( california). Diverse instanties ( DHL,FEDEX,TNT) geven andere informatie. Ik wil geen risico lopen met versturen naar kinderen. Consulaat US weet het ook niet precies !!
mvg XX

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is vaak als je ergens navraag doet: 5 mensen geven 5 verschillende antwoorden. Zeer ergerlijk.

Meestal geeft men een onjuist antwoord, omdat er geen regels zijn. En iedereen de idee heeft - juist omdat u het vraagt - dat er dan waarschijnlijk wel regels zijn. Dan gaat men bedenken wat die regels zouden kunnen zijn. En dan krijg je allerlei onzin te horen.

Er zijn geen regels voor verzending van een asbus naar een ander land. Voor zover ik weet bestaat dat in geen enkel land. Er zijn ook geen internationale verdragen over.

Vanuit mijn ervaring is het zo dat als je niets vraagt, maar gewoon naar het postkantoor gaat en de asbus als aangetekend pakketje verstuurt, hij gewoon aankomt. Misschien vraagt men aan de balie wat er in zit. U schrijft op een groen douane-stickertje 'asbus' en klaar.
Ik zou wel als voorzorg een verklaring van het crematorium dat dit de as is van persoon X die datum Y gecremeerd is, in het pakket bijsluiten. De meeste crematoria hebben standaard verklaringen in het Engels, juist voor dit soort situaties. Is geen wettelijk of internationaal (verdrags)voorschrift, maar het stelt misschien wel eventuele (douane)ambtenaren gerust. En het kost niets en is een kleine moeite.

Het enige punt bij dit soort verzending is, dat af en toe wel pakketjes verloren gaan. Die verdwalen soms in verre buitenlanden. Maar soms ook in eigen land. Ik heb enkele jaren geleden ook wel gehoord van een pakket in Nederland zelf, dat bij TNT Post zoek raakte. Ik weet dat TNT toen heel serieus is gaan zoeken waar dit pakket gebleven zou kunnen zijn, maar de zaak is nooit opgehelderd. Dat verbaast me niet, want ik maak in de praktijk ook mee dat de posterijen een pakket voor mijn buren bij mij afgeven of gewoon maar voor de deur leggen, of omgekeerd. En welke postbesteller weet zich dat na 2 maanden nog precies te herinneren?

Het risico van vermissing van een aangetekend pakket per post is erg klein, maar het kan. Als u zo'n risico niet wilt lopen, moet u het pakket een keer meegeven of meenemen als handbagage, als iemand op familiebezoek gaat.
Daar geldt het zelfde voor: er zijn geen regels. Gewoon doen.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >