Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer asurn vanuit Suriname naar Nederland


1 februari 2009

Vraag nummer: 6133  (oude nummer: 12233)

Geachte heer van der Putten,

Kunt u mij informeren over de regels welke gelden voor het transport / meenemen in een vliegtuig van een asurn naar Nederland vanuit Suriname?

Met vriendelijke groet:

Michael Leckie

Antwoord:

Geachte heer,

Wat voor regels Suriname of een luchtvaartmaatschappij hanteren voor de uitvoer en het vervoer van een asbus weet ik niet. Ik vermoed geen enkele regel; heb er althans nog nooit van gehoord.
Nee, wacht. Mij is vorig jaar ter ore gekomen dat een medewerker van de Surinaamse ambassade telefonisch aan iemand heeft verteld dat een verklaring van het Surinaamse ministerie van Justitie nodig zou zijn. Dat lijkt me onlogisch en onzin. Ik vermoed dat de betreffende medewerker het gewoon niet wist maar dat niet direct toe wilde geven en dan maar wat algemeens riep. Ik adviseer ook altijd om als mensen telefonisch dit soort uitspraken doen, te vragen om het op schrift te stellen, met verwijzing naar de concrete regel in de concrete wet die dat gebiedt of verbiedt. Dan blijft het meestal stil. Ik hecht aan deze telefonische uitlating weinig waarde, maar u zou voor de zekerheid een brief aan de Surinaamse minister van Justitie te kunnen schrijven. (Als u dat doet, laat u mij dan het antwoord weten?)

Ik ken geen enkel land met regels voor de uitvoer van een asbus. Ik ken wel landen met regels voor de afgifte van een asbus door het crematorium of andere uitvaartinstellingen, Duitsland bijvoorbeeld. Als iemand een asbus vanuit een Duits crematorium naar Nederland wil versturen, gelden wel bepaalde regels. Maar die hebben niets te maken met het vervoer over de grens, maar met de afgifte door het crematorium.

Voor de invoer van een asbus in Nederland bestaan geen voorschriften. Iedereen kan zonder enig probleem zelf een asbus invoeren. Er zijn geen documenten vereist. Gewoon onder de arm meenemen of per post versturen, dat is allemaal toegestaan. Maar het kan praktisch toch wel handig zijn om, als men papieren van de crematie heeft, daar een kopie van mee te nemen of bij te sluiten, zodat eventuele vragen van de douane sneller kunnen worden beantwoord. Maar vereist is het niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >