Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verklaring ongeïnfecteerde as (invoer asbus Griekenland)


23 mei 2013

Vraag nummer: 34663

Goedemiddag heer Van der Putten,
graag wil ik u een vraag stellen die betrekking heeft op het invoeren van een asbus in Griekenland. Wij beschikken over een crematieverklaring van het crematorium, maar het Griekse consulaat geeft aan dat dit niet voldoende is. Zij eisen ook een (medische) verklaring waarin staat dat de as niet geïnfecteerd is. Hebt u enig idee hoe wij aan een dergelijke verklaring kunnen komen? Bij de GGD kregen we nul op rekest.
Bi voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik moest even op de kalender kijken om mij er van te vergewissen dat het geen 1 april is; dat het geen grap is dat iemand vraagt naar een medische verklaring waarin staat dat de as niet geïnfecteerd is.

Wat denkt men op het Griekse consultaat dat crematie inhoudt? Crematie heeft o.a. tot gevolg dat alle mogelijke ziektekiemen gedood worden. Dus per definitie is as niet geïnfecteerd. Het is als het vragen naar een verklaring van de overheid dat water nat is.
Technisch gezien is bij zeer besmettelijke infecties crematie de beste want definitieve oplossing. Althans, als iemand al overleden is. Als iemand nog niet overleden was, is het erg cru.

Ik kan mij alleen maar verbazen over zoveel onzin.
Ik heb het beeld dat u het consulaat hebt gebeld. Dat men daar heeft gezegd "We weten het niet maar zoeken het op en bellen u terug". Dat men in die zoektocht gekeken heeft naar de eisen van invoer van overledenen in een kist. In een internationaal verdrag inzake vervoer van overledenen (in een kist) wordt verwezen naar een begeleidende verklaring van een arts, o.a. over infectieziekten. En dat men, toen men dat las, dacht dat het ook wel nuttig zou kunnen zijn om zoiets ook bij gecremeerde overledenen. Maar dat is natuurlijk onzin.

Er is voor de invoer van een asbus - waar ter wereld - helemaal geen medische verklaring nodig. Ook is formeel geen crematieverklaring nodig, maar dat kan nog wel eens handig zijn.

Ik weet niet hoe u de asbus naar Griekenland wilt transporteren, per auto, vliegtuig of als postpakket, maar in geen enkel geval is een medische verklaring nodig. Als een ambtenaar bij de grens stelt dat dat wel het geval is, kunt u hem vragen dat in een wet of verdrag aan te wijzen. Dat zal hij niet kunnen, want dat bestaat niet.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >