Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn meenemen naar Suriname


2 oktober 2008

Vraag nummer: 5714  (oude nummer: 11368)

Binnenkort vlieg ik naar Suriname met een urn met de as van mijn overleden vader.
De KLM heeft mij een aantal richtlijnen verschaft, waaraan ik me dien om te houden om de urn het land uit te krijgen: bewijs van overlijden mee, urn moet bepaald formaat hebben en van tevoren dient doorgegeven te worden dat ik met urn reis.
Maar het gaat mij om hetgeen ik moet doen om Suriname in te komen. Ik krijg bij Suri consulaat vooralsnog nul op rekest.
De mevrouw van het consulaat beweert dat ik een verklaring van het Surinaamse ministerie van Justitie moet regelen. Maar dat lijkt mij heel sterk... En nee, protocollen schijnen er niet te zijn, want volgens mevrouw heeft 'zo'n kwestie zich nog nooit voorgedaan.'

Mijn vraag is: wat moet ik doen om zonder gedoe – en met urn – Suriname in te komen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb nog nooit eerder gehoord van dit soort eisen, zowel niet van de KLM als van een verklaring van het Surinaamse ministerie van Justitie (want wat zou daar in moeten staan en waarom?).

Nu zijn de richtlijnen van de KLM het probleem niet. Daar kan men rekening mee houden. Maar ook als men het niet zou doen is er m.i. geen probleem. Ik heb nog nooit gehoord dat KLM of een andere maatschappij een asbus die men gewoon als handbagage wilde meenemen, geweigerd heeft.

De reactie van het consulaat van Suriname is er een in de categorie "Ik weet het niet, maar schuif het maar af op anderen".
Ik zou die asbus gewoon (al dan niet aangekondigd bij de KLM) als handbagage meenemen, samen met een crematieverklaring die het crematorium u kan geven. De crematoria verstrekken deze informele private verklaringen al vele decennia om toch 'iets officieels' te hebben om het gemoed van ijverige (douane)ambtenaren rustig te stellen.

En natuurlijk zijn er al decennia lang asbussen vanuit Nederland naar Suriname meegenomen. Ik heb nog nooit gehoord dat er problemen waren. En gelet op de grote kring van lezers van de rubriek was het anders vast wel eens gemeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >