Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn bijzetten in Macedonië


27 december 2017

Vraag nummer: 53191

Geachte hr. Mr. van der Putten,
In oktober 1958 is mijn vader met zijn auto in Macedonië verongelukt en aldaar in een dorp begraven. Vorig jaar (december 2016) is mijn broer overleden en zijn wens was, dat zijn urn met as bijgezet zou worden bij het graf van onze vader in Macedonie.
Vanaf februari 2017 is eerst mijn zus, en vanaf augustus van dit jaar ben ikzelf bezig om toestemming te krijgen van de Macedonische Ambassade in Den Haag om die urn daar bij te mogen zetten. De Macedonische Ambassade maakt het mij zeer moeilijk met deze procedure. Steeds weer meerdere / andere voorwaarden. Pas afgelopen november 2017 kreeg ik van hen een lijst met een 8-9-tal definitieve voorwaarden waaronder dat ik een Laissez Passer nodig heb, welke alleen voor een lijk in een doodskist bedoeld is en een transit certificaat van alle landen (Duitsland, Oostenrijk, Slowenie, Kroatië en Servië) waar ik door heen wil rijden met mijn auto naar Macedonie. Verder voldoe ik aan de andere voorwaarden zoals een internationale overlijdensakte, een overlijdensverklaring van het ziekenhuis / arts waar mijn broer is overleden, een Statement of Cremation van het Crematorium, een toestemmingsverklaring van de Gemeentelijke Overheid en van de Orthodoxe Kerkgemeenschap / Begraafplaats van het Macedonische dorp waar mijn vader begraven ligt. Mijn vrienden / kennissen in Macedonie zijn zeer behulpzaam maar de Macedonische Ambassade is erg vertragend en ontmoedigend en deze procedure duurt nu al meer dan 10 maanden! Nu verlangt de Macedonische Ambassade dat ik moet aantonen d.m.v. een schriftelijke verklaring van een Nederlands Instituut, dat een Laisser Passer alleen voor een lijk in een doodskist geldt en niet voor een urn met as, terwijl zij dit zelf al aangeven in hun brief met voorwaarden die ik afgelopen november van hen kreeg.

Mijn vraag is: Wat zijn de wettelijke regels en hoe kom ik daar aan en hoe kan ik deze vicieuze cirkel doorbreken?
Ik hoop van ganse harte dat u mij kunt helpen met een duidelijk antwoord(en).
Alvast heel hartelijk bedankt voor uw moeite.
Met een vriendelijke groet, Diederik Buijen, Haarlem.

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt geen toestemming nodig van de ambassade van Macedonië om de asbus van uw broer naar dat land te transporteren. De Nederlandse wet stelt geen eisen aan het vervoer van een asbus, niet nationaal en ook niet internationaal. Er is geen internationaal verdrag over het vervoer van asbussen. Er zijn geen Europese regels voor. En ik durf een aardige weddenschap aan te gaan dat er ook in Macedonië geen wetgeving zal bestaan over de invoer van asbussen.

Uw verhaal is mijns inziens een klassiek voorbeeld van ambtenaren die niets kunnen vinden qua regelgeving en dan maar zelf dingen gaan verzinnen, omdat ze denken dat er toch wel iets zou moeten zijn. Dat is een domme gedachte. Het heeft zin om enkele regels te hebben voor het vervoer van overledenen in een kist, omdat daar de volksgezondheid bij in het geding kan zijn. Maar bij as is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid omdat alle mogelijke ziektekiemen een crematie niet overleven. Eisen voor het transport van as zijn daarom nutteloos.

Als de houder van de begraafplaats waar uw vader begraven is, toestemming geeft voor de bijzetting van de as, is alles in orde. U kunt de asbus gewoon met de auto vervoeren. Geen enkele douanier of politieman kan onderweg eisen dat u bepaalde papieren voor het vervoer kunt tonen. Want daar bestaat in heel Europa geen wetgeving voor.
Eisen als een laissez-passer, een transit certificaat van alle landen waar u door heen wilt rijden, een internationale overlijdensakte, een overlijdensverklaring van het ziekenhuis waar uw broer is overleden, een Statement of Cremation van het Crematorium, zijn allemaal onnodig. Als u zich er veilig bij voelt zou u het crematorium om een Engelstalige crematieverklaring kunnen vragen en de gemeente een internationale overlijdensakte. Maar strikt genomen is het niet nodig. Niemand kan eisen dat u daar over zou moeten beschikken.

Zie de vele vragen over het vervoer van as in de subrubriek 'Vervoer as buitenland'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >