Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn bijzetten in Duitsland


24 februari 2017

Vraag nummer: 49783

Wij willen de urn van mijn vader graag in Duitsland laten bijzetten in het familiegraf. Volgens de duitse wet mag je zelf geen as vervoeren, opsturen mag wel. Het crematorium in Nederland verstuurt geen as naar het buitenland. Mogen wij zelf de asbus ophalen en versturen naar de begrafenisondernemer in Duitsland, om hem vervolgens daar te laten bijzetten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij mijn weten is het eigen vervoer van as in Duitsland niet verboden. Duitse crematoria en uitvaartondernemingen mogen echter de as niet afgeven aan nabestaanden. Dat is iets anders. De uitvoer van as is in Duitsland problematisch, maar de invoer niet. Dat kan men feitelijk ook helemaal niet tegenhouden. Dat is onzin.

Ik zou niet weten waarom een crematorium in Nederland geen as naar Duitsland zou willen versturen. Heel vreemd. Wat maakt het uit of men een pakketje met as binnen Nederland of naar het buitenland verstuurt? De wet gaat er zelfs van uit dat crematoria dat kunnen doen en doen.

Mijns inziens kunt u zelf de asbus naar een begraafplaatsbeheerder in Duitsland brengen om bij te laten zetten. Maar ook opsturen aan de begraafplaats. Ik zou niet weten waarom dat via een uitvaartondernemer moet lopen. Dat riekt naar gedwongen winkelnering die alleen bedoeld is om de zakken van een uitvaartonderneming te spekken. Volgens mij moet u rechtstreeks met begraafplaats afspraken kunnen maken. Alleen als de begraafplaats de bijzetting in het graf niet zelf verricht, ligt het anders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >