Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag as gewoon per (aangetekende) post verstuurd worden?


6 april 2011

Vraag nummer: 24626  (oude nummer: 16619)

Geachte heer van der Putten,

Na bijna 30 jaren samen geweest te zijn is de vriend van mijn moeder overleden.

Zijn kinderen (uit eerder huwelijk) hebben alles qua crematie geregeld. Volgens zijn wens zou hij verstrooid worden over zee. Althans, dat hebben zijn kinderen aan mijn moeder verteld.

Een van zijn dochters woont in Engeland.

Vandaag kreeg mijn moeder per aangetekende post een brief uit Engeland met een doosje met de as van haar vader. (overleden vriend van mijn moeder)

Hij is dus blijkbaar niet verstrooid over zee....

Mijn vraag is: Is dit ├╝berhaupt mogelijk??
Mag de as van een overledene vanuit Nederland zomaar naar Engeland getransporteerd worden? En mag het dan gewoon per post weer naar Nederland gestuurd worden???

(Het ging om een aangetekende brief waaronder stond: PS. hier nog een doosje met de as van mijn vader")

Het is voor mij iets onbegrijpelijks. Mijn moeder was er erg van ondersteboven. Vandaar dat ik dit toch wel wilde uitzoeken.

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Met vriendelijke groet,
Kerstin

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, de as van een overledene kan per post naar een ander land verzonden worden. Zowel vanuit Nederland naar een ander land als vanuit een ander land naar Nederland. Dat is voor internationaal transport heel gebruikelijk.
Men kan ook zelf as naar of uit het buitenland meenemen. Maar als je zelf niet reist, kan as eigenlijk nooit anders dan per post (of UPC of FedEx) verzonden worden. Als je een koerier zou moeten betalen die voor jou op reis gaat en de as mee zou nemen zou je makkelijk ruim EUR 1.000,- aan kosten kwijt zijn.
Ook binnen Nederland mag as per post worden verzonden.

Als het gaat om een doosje met as, dan is blijkbaar niet alle as verstrooid. Een doosje kan niet alle as bevatten. Bij as van een overledene hebben we het over gemiddeld ongeveer anderhalf kilo. Dat zou een postpakketje zijn.

Ik zie het primair als een aardig gebaar van de kinderen uit het eerste huwelijk van haar vriend om een beetje as aan uw moeder te schenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >