Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten asbus uit Duitsland laten overkomen; aansprakelijkheid schulden


30 augustus 2023

Vraag nummer: 67221

het Bejaardenhuis van mijn tante in Duitsland heeft haar uitvaart (anoniem) geregeld omdat haar familie in Duistland overal van af zag. Ze hadden geen contactgegevens van ons paraat. Daarom is zij anoniem begraven. Twee vragen; wij willen haar as uitstrooien bij haar man, op het strooiveld van Crematorium Heeze. Nu wil de uitvaartondernemer in Duitsland dat wij 290,= euro betalen voor het verzenden.
1. Klopt de hoogte van dit bedrag ongeveer (lijkt ons nogal hoog, maar mogelijk rekenen zij het opgraven en den crematie door?).
2. Weet u of we met het verzoek tot verzenden en het uitstrooien juridisch gezien kunnen worden als verantwoordelijk voor afwikkeling van zaken na overlijden? Wij krijgen geen helderheid van de bewindvoerder en vermoedlijk zijn er schulden. Bij voorbaat dank

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Begrijp ik het goed dat u uw tante zou willen laten opgraven en alsnog laten cremeren? Dan zijn de kosten zeker hoger dan 290,- euro. Het bedrag van 290,- euro wordt soms wel gerekend voor een eenvoudige crematie, waarin men in Duitsland veel goedkoper is dan in Nederland. Maar met de gestegen gasprijzen lijkt ook dat mij aan de krappe kant.
Als iemand moet worden opgegraven en gecremeerd, lijkt een bedrag tussen de 1.000,- en 1.500,- euro mij een stuk reƫler dan 290,-. Ik denk dat u bij de uitvaartonderneming in Duitsland nog maar eens precies moet navragen wat de handelingen zijn en wat de kosten zijn. Voor alleen verzenden lijken 290,- euro mij aan de hoge kant, maar ik weet niet wat er nog aan handelingen bij komt.

Door het verzenden en uitstrooien van as bent u geen erfgenaam en ook niet verantwoordelijk voor andere zaken na het overlijden van uw tante, mits u de kosten zelf betaalt.
Met een betaling uit de nalatenschap van tante veranderen de zaken; dat kan worden gezien als een aanvaarding van de nalatenschap, wat ongewenste gevolgen kan hebben.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vergelijkbare vragen over de aansprakelijkheid van kosten van een negatieve nalatenschap.
Hoofdregel is dat u niet verantwoordelijk bent, als u dat wat u doet, zelf betaalt. Wie geld van de overledene gebruikt gedraagt zich als erfgenaam en kan daardoor aansprakelijk worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >