Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematieverklaring voor as in medaillon?


18 mei 2018

Vraag nummer: 54982

Goede morgen Mr. v.d.Putten,

Vanochtend had ik een nabestaande aan de balie die volgende maand naar Australie op vakantie gaat maar een tussenstop heeft in een Moslim-gebied. Zij heeft een hermetisch afgesloten urntje bij zich én een gevulde medaillon.
Kan er op de engelstalige verklaring van het urntje een tekst door ons worden toegevoegd dat er in de medaillon ook as zit?

Haar tweede vraag was; als zij het crematiesteentje mee terugneemt naar Nederland of zij hier problemen mee kan krijgen?

Bij voorbaat dank

Met vriendelijke groet,
XX
(crematorium Y)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor het internationaal vervoer van een asbus, een medaillon of een andere houder van as is geen officieel document nodig. En ook geen crematieverklaring.
Echter, mensen hebben vaak behoefte aan een vorm van houvast en daarom geven - voor zover ik weet: alle - crematoria crematieverklaringen af. Dat is fijn, maar geen regel of noodzaak.
Een crematieverklaring wordt afgegeven voor de crematie, dus ter bevestiging dat iemand gecreëerd is, niet voor het voorwerp waar de as in zit. Een crematieverklaring kan van toepassing zijn voor 10 voorwerpen, als in alle tien de as van 1 persoon zit.
Vroeger was het zo dat een asbus volgens de wet hermetisch gesloten moest zijn, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Omdat as tegenwoordig verdeeld kan worden, was dat een zinloze voorwaarde geworden; elke asbus kan legaal worden geopend.

Zoals gezegd wordt een crematieverklaring niet afgegeven voor voorwerpen, maar als die mevrouw er blij mee is en u de moeite wilt doen, is het prima.

Niemand krijgt een probleem met het hebben en het internationaal vervoeren van een crematiesteentje. Daar zijn geen regels voor, zowel niet in nationale wetten als in internationale verdragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >