Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus opsturen naar China


21 januari 2013

Vraag nummer: 33380

Geachte heer Van der Putten,
Vriend van ons is begin dit jaar gecremeerd. Zijn familie in China wil de asbus opgestuurd hebben. Nu heb ik uw website bezocht en daarna ook geïnformeerd bij het crematorium. Daar werd me geadviseerd eerst bij de Chinese ambassade te informeren over de invoer van de asbus. Maar als ik uw website lees kan de verzending stuk makkelijker gaan door de asbus als een postpakket aan te bieden.
Ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen. Dus zou ik graag hierbij uw advies willen vragen en misschien weet u ook hoe het met China zit wat betreft de regels die voor deze situatie gelden.
Alvast heel veel dank voor de genomen moeite en ik hoop spoedig van u te horen.
Vriendelijke groet,
Cynthia Wong

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken geen specifieke regels voor de verzending van een asbus naar China. Ik denk ook dat ze er niet zijn, want zulke regels hebben totaal geen zin.

Bij de verzending van een stoffelijk overschot in een kist zijn maatregelen van belang voor de volksgezondheid. Zoiets speelt bij crematieas helemaal niet. Ook gaat geen enkel land BTW of een andere belasting heffen bij de invoer van een asbus. De douane wil soms alleen maar weten wat er in een pakket zit en dan is een crematieverklaring in het Engels als bijsluiter voldoende.

U kunt natuurlijk bij de ambassade informeren of er specifieke regels of voorwaarden zijn. Naar mijn ervaring weten ambassades zich vaak met zo'n vraag geen raad. Maar u kunt het altijd proberen.

Zie over het vervoer van een asbus naar het buitenland:


Vergelijk ook de vele andere vragen in de subrubriek Vervoer asbus naar buitenland.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals de vraag: waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >