Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As van Nederland naar Polen


14 april 2020

Vraag nummer: 60497

Goedenmiddag heer/mevrouw,

Ik werk in de palliatieve terminale zorg. Mijn cliënt wilt graag, wanneer het zover is, hier in Nederland gecremeerd worden. Ze wilt graag dat haar as door haar partner naar Polen gebracht wordt, waar ze vandaan komt.

Is dit mogelijk? Wat moet allemaal hiervoor geregeld worden?

Met vriendelijke groet,

Rachida

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is mogelijk. Er hoeft niets voor geregeld te worden. De partner kan de albus te zijner tijd gewoon meenemen, zonder papieren of documenten.

Of je een asbus van Utrecht naar Alkmaar of Eindhoven brengt, of van Utrecht naar Warszawa of een andere stad of ander dorp in Polen, maakt geen verschil. Je kunt het gewoon doen. Per auto, fiets, boot, vliegtuig, alles mag.

Vergelijk vraag nummer 5015 'As van pa zelf naar Polen meenemen' en de vele andere vragen in de subrubriek 'Vervoer asbus buitenland' van de rubriek Cremeren.

Op de site van de ambassade van Polen staat wel een pagina met 'Informatie over het vervoer van een stoffelijk overschot of urn uit Nederland naar Polen', maar deze informatie over het vervoer van overledenen en as in urnen is niet correct.
Of er binnen Polen eisen worden gesteld aan het vervoer van een overledene of aan as weet ik niet, maar er bestaan geen eisen voor het vervoer van een asbus vanuit Nederland tot aan de Poolse grens. Want daar zijn geen wetten of verdragen over.

Ik vermoed dat er ook binnen Polen geen wet bestaat die de invoer van een asbus uit het buitenland regelt. Dat is niet logisch, in het internationaal recht. Landen zijn juist erg soepel als het gaat om de invoer van stoffelijke resten van overleden landgenoten. Ik heb nog nooit wetgeving gezien van enig land in de wereld die daar belemmeringen voor opwierp. Voor overledenen wil men nog wel eens documenten zien om eenvoudigweg te weten wie de overledene is. Maar aan de as kun je niet zien wie het is. Er zou ook makkelijk mee gefraudeerd kunnen worden als iemand die intentie zou hebben. Dus stelt bij mijn weten geen enkele land daar eisen aan in de wet.

Niet alleen op de site van de ambassade van Polen, maar ook op die van andere landen staan wel eens mededelingen over het vervoer van asbussen. Ik heb wel eens navraag laten doen, maar niemand heeft mij ooit onderliggende wetgeving kunnen laten zien. Van geen enkel land.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Naschrift 15 mei 2020.
Ik ben vandaag, 15 mei 2020, gebeld door een mevrouw met een opmerking over deze vraag en het antwoord. Zij meende stellig dat mijn antwoord onjuist was. Er zou voor het vervoer van een asbus naar Polen een uitvoervergunning nodig zijn. Dat zou voor alle Europese landen gelden. En voor het vervoer per vliegtuig zou een crematieverklaring nodig zijn.
Ik ben van mening dat mijn antwoord correct is.
Ik heb gezegd dat ik dan heel graag de tekst van de wet of het verdrag zou willen zien, waar dit in geregeld zou zijn. Er zijn wel meer misverstanden over het vervoer van overledenen naar Polen. Wat voor overledenen geldt, geldt niet automatisch ook voor asbussen. Mevrouw zou mij die teksten sturen, heeft zij beloofd. Als ik ze ontvangen heb, zal ik dat ook onder deze vraag melden.

WvdP


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >