Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uit Hongarije


20 maart 2022

Vraag nummer: 64594

Mijn vader is plotseling overleden in Hongarije en zal daar volgens zijn wens gecremeerd worden. ik wil de as graag naar Nederland laten sturen, hoe pak ik dat aan?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Gecondoleerd.

Het is voor de Nederlandse wet geen enkel probleem om de as naar Nederland te laten komen.

De vraag is alleen of men in Hongarije bepaalde voorschriften heeft voor de afgifte en voor het verzenden van as. Dat weet ik niet. Nederland heeft ruim 200 buitenlanden en van al die landen ken ik de regels niet.

Ik weet dat nabestaanden in Duitsland niet zomaar de as in handen krijgen zoals in Nederland het geval is. In Duitsland bestaat de verplichting om de as te begraven op een begraafplaats, tenzij de as in de Noordzee wordt verstrooid. Men kan de as wel laten opvragen door een uitvaart- of begraafinstelling in Nederland. Dan kan men in Nederland legaal de as in handen krijgen. Soms kan met aan de hand van een Nederlandse verklaring in Duitsland ook zelf de asbus meenemen.

In Polen kan men de as wel in handen krijgen, hoorde ik onlangs, maar mag men de as niet zomaar naar het buitenland vervoeren of laten vervoeren. Er is een verklaring van een Nederlandse begraafplaats of andere uitvaartinstelling nodig die een verklaring afgeeft dat de as in Nederland begraven zal worden. In Nederland mag men dan de bestemming van de as wijzingen, zodat men dan de as legaal in handen kan krijgen.
Het is mij niet helemaal duidelijk of de verklaring nodig is voor een overheidsinstelling die de asbus gaat verzegelen, of voor een gezondheidsinstelling die dat doet. Maar aan de hand van de verklaring krijgt men de as.

Een instelling in Nederland die mensen aan dit soort verklaringen helpt, is Grafzorg Nederland. www.grafzorg.nl, info@grafzorg.nl.

Wat de regels in Hongarije voor de uitvoer van een asbus zijn, weet ik niet. Ik adviseer u om dat bij het crematorium of de uitvaartondernemer na te vragen, die de crematie van uw vader geregeld heeft.

Ik kan zeggen dat invoer van een beetje as of een asbus in Nederland nooit een probleem is. Dat kan altijd en er zijn geen papieren voor nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >