Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As meenemen vanuit Duitsland naar Spanje


28 mei 2011

Vraag nummer: 24700  (oude nummer: 16754)

Wij willen de as van mijn moeder graag uitstrooien in Spanje. Bij het crematorium hebben ze destijds toen we de as op gingen halen daarom een spaanse crematieverklaring meegegeven. Nu vertrekken we echter vanuit Duitsland en zitten we met een Nederlandse akte van overlijden en een Spaanse crematieverklaring. Gaat dit problemen opleveren ?
Mvg, L Sarelse

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik vermoed dat dit geen enkel probleem zal opleveren.
Voor het internationaal vervoer van asbussen bestaan geen verdragen of wetten. U doet dus nooit iets fout en hoeft u niet aan een bepaalde regel te houden.

De crematieverklaring is formeel/wettelijk ook helemaal geen vereiste. Het is alleen een service van een crematorium omdat mensen zich er wat veiliger bij voelen om een document te hebben als een bepaalde instantie zoals de douane vragen heeft. Maar de douane ziet zo ook dat een asbus een asbus is en men kan hem eenvoudig door een scanner halen.

Ik ken de regels in Spanje niet, maar als men bij een Nederlands crematorium of op een Nederlandse begraafplaats as verstrooit of een asbus bijzet, moet men in een wettelijk voorgeschreven register noteren wiens as daar verstrooid wordt of bijgezet wordt. Daar heb je geen officiele papieren voor nodig, dat kun je gewoon vertellen. De kans is groot dat er in het buitenland soortgelijke procedures zijn; het is gewoon logisch dat men noteert wiens as waar terecht komt. En dan kan zoiets als een crematieverklaring gewoon wel handig zijn. Maar niet noodzakelijk.

Vervoer van een asbus vanuit Duitsland is geen enkel probleem. Men kent wel regels voor het afgeven van een asbus door een Duits crematorium, maar dat is hier niet aan de orde. Voor het vervoer zijn er geen regels.

Ik vermoed dat u bijvoorbeeld vanuit Dusseldorf met het vliegtuig naar Spanje gaat. Wel, dan is invoer van de asbus in Duitsland en uitvoer via Dusseldorf geen enkel probleem.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >