Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As in een vaasje met dop dat dient als urn


14 mei 2018

Vraag nummer: 54918

Goede middag,
Ik wil graag as meenemen van mijn moeder. Hiervoor heb ik geen asbus maar een porseleinen vaasje met een stevige dop erop. Deze moet je eraf wrikken zeg maar. Kortom hij is niet vergrendeld. Alle begeleidende brieven in heb ik erbij zitten. Wat ik me zorgen om maak is juist omdat je dop eraf kan halen , ik er in principe er vanalles bij kan doen wat ik dus zeker niet doe en ook respectloos vind. Nu ben ik bang dat de douane of iemand deze gaat openen juist om te checken of er iets bij gestopt zit. Ik vind dit naar mijn moeder toe erg respectloos en wil er alles aan doen volgens de wet!
Is het misschien mogelijk om het bij u te verzegelen zodat ik zeker weet dat deze urm zeg maar veilig is? Ik moet er niet aan denken dat ze het openmaken . Ik wil het pas op het moment van uitstrooien pas openmaken .
Graag wacht ik uw antwoord af.

ps ik heb reeds eerder een mail gestuurd maar nooit een reactie gehad , ik hoop nu wel!

Met vriendelijke groeten
Joyce Maas

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp uit het verloop van uw vraag dat u de as van uw moeder wilt meenemen naar het buitenland.
U schrijft al eerder een mail te hebben gestuurd maar nooit een reactie te hebben gehad. Men kan naar mij geen e-mail sturen, alleen een vraag binnen de rubriek invullen. Ik vermoed dat u uw e-mail heb gestuurd naar het crematorium waar uw moeder is gecremeerd. Maar dat zijn wij niet. Wij verzegelen ook geen asbussen.

Maar uw vraag is wel aan het goede adres, omdat ik u precies kan vertellen hoe te zit.

Er is in wetten of internationale verdragen geen enkele eis gesteld aan de urn waarin as over de grens wordt vervoerd. Dat kan dus ook een vaasje met een dop zijn. Er is ook geen enkele eis dat de urn of een ander object waarin de as wordt vervoerd, hermetisch gesloten moet zijn. Kortom, het is juridisch geen enkel probleem om uw porseleinen vaasje te gebruiken.

Er is voor de douane of de veiligheidsinspecties geen reden om uw vaasje te openen. Men kan hem namelijk röntgenstralen en zien dat er niets in zit behalve as. Men kan er ook aan ruiken of een drugshond aan laten ruiken.

Het is juist goed om het vaasje niet te laten verzegelen. Iets wat open is of open kan wekt minder argwaan bij douane dan iets dat gesloten of semi-verzegeld is. Een crematorium kan een asbus niet geldig verzegelen en als zij doet alsof, heeft dat juridisch geen enkele waarde. Soms kan men een asbus laten verzegelen bij de ambassade in Den Haag van het land waar men heen reist, maar eerlijk gezegd lijkt het mij overbodige moeite.

Ik geef al 30 jaar advies over het vervoer van as naar het buitenland en mij zijn nog nooit problemen ter ore gekomen.

Zie over het vervoer van een asbus naar het buitenland:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >