Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verdeling van As (deel in graf bijzetten)


29 oktober 2002

Vraag nummer: 1379  (oude nummer: 1731)

Mon 26 March 2001

In een gezin van zeven kinderen is vader dertig jaar geleden gestorven en begraven. Moeder is 5 jaar geleden gestorven en gecremeerd. De asbus van moeder is bij één kind. De familierelatie is verstoord, zodat niet alle kinderen op neutraal terrein de as van moeder kunnen bezoeken. Één van de kinderen zou nu graag (een gedeelte van) de as begraven in het graf van vader. Heeft dat kind rechten op een gedeelte van de as?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het door u geschetste probleem duikt de afgelopen jaren vaker op en is de keerzijde van versoepeling van de wettelijke voorschriften inzake het bewaren van as.

De as mag verdeeld worden, maar het is onduidelijk of een of meer kinderen kunnen eisen van het kind dat de as onder zijn of haar berusting heeft, daar op verzoek een deel van moet afstaan. Voorlopig houd ik het er op dat men dat niet kan eisen, omdat degene die de crematie geregeld heeft (art. 19 en 11 Wlb) de zeggenschap heeft.
Maar ik zie wel aanknopingspunten voor argumenten dat een of meer directe nabestaanden kunnen verlangen dat as toch op neutraal terrein te bezoeken is. Maar dat kan alleen de rechter uitmaken.
Ik heb de afgelopen 2 jaren hier al wat vaker en wat uitgebreider over geschreven. Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubrieken Keuzes en zeggenschap over de as en 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'. Het wachten is op de eerste rechtszaak rond dit vraagstuk.

Zie ook: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd en rechtszaken over het bewaren dan wel verstrooien van as:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

27 maart 2001


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE