Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Scheiden van (begraven) as.


27 december 2005

Vraag nummer: 4193  (oude nummer: 7154)

Geachte heer van der Putten,

bij ons kwam de volgende vraag binnen.
Moeder van familie is gecremeerd en vervolgens bijgezet in familie graf op RK begraafplaats in omgeving Utrecht. Zij vragen nu of het mogelijk is om de as op te graven vervolgens deze scheiden. De ene helft wordt dan weer terug gezet in familie graf en de andere helft zou dan bij ons in het colombarium bijgezet moeten worden. alle broers en zusters zijn het hiermee eens. Hun vraag is of dit mag.

vriendelijke groeten Mark Haije

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dit mag. Men mag de bestemming van as altijd wijzigen. De asbus mag uit het graf worden genomen met toestemming van de rechthebbende van het graf, die ook met de deling van de as moet instemmen. De 2 delen kunnen op verschillende plaatsen bewaard worden. Het enige punt is dat er na het openen van de asbus geen formele zekerheid meer is wiens as het is, maar dat is een theoretisch probleem. Men mag in het columbarium niet zeggen dat de "as van X" is bijgezet maar een "deel van de vermoedelijke as van X". Dan is het ook in orde, als men het maar concreet opschrijft.

U kan in uw columbarium niet in het register opnemen dat de asbus van X is bijgezet, als het geen hele onbeschadigde asbus is. Wel dat een deel van de as van X is aangeboden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >