Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oudste zus heeft zonder overleg crematie geregeld en betaald, ik kon niet aanwezig zijn, nu vraag ik om een beetje as om zelf afscheid te nemen


29 januari 2009

Vraag nummer: 6124  (oude nummer: 12213)

Moeder is gecremeerd op mijn verjaardag. Vanaf het begin heb ik gevraagd aan de rechthebbende of ik een beetje as voor in een hanger mag hebben. Zij weigert dit. Nu daagt zij mij in een kort geding. Ander broers en zussen weten dat moeder geen wilsbeschikking of testament heeft achtergelaten. Ook is nooit afgesproken dat zij de zaken zou regelen met de uitvaartonderneming, Nu maanden later komt zij met een notaris om haar als uitvoerder aan te stellen, en daagt zij mij voor de rechter als ik geen genoegen neem met de askoker, zonder steen of plaatje. Moeder maakte het niets uit en ik ga niet in tegen de verstrooiing van het as, ik verzoek alleen om een beetje. Wat raad u mij aan?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wetgever heeft het zo geregeld dat de persoon die de crematie regelt, ook de zeggenschap heeft over de as. En dus ook degene is die beslist of een deel van de as wordt afgestaan of niet. Geen van de kinderen heeft recht op een deel van de as.

U kunt alleen door minnelijk overleg, eventueel door bemiddeling van andere broers en zussen, in bezit van een deel van de as komen.
Een rechtszaak heeft geen zin, tenzij u kunt aantonen dat uw moeder zelf verdeling van de as wenste. Dat schrijft u niet, dus ik denk niet dat ze dat ooit kenbaar heeft gemaakt.

Kortom, het is dus niet makkelijk om een deel van de as te krijgen.
Jammer genoeg denken mensen niet vroegtijdig over dit soort zaken na. Uw moeder had een handgeschreven codicil over de verdeling van as kunnen opmaken, bijvoorbeeld. Dan had iedereen zich daar aan moeten houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >